Northvolts VD Peter Carlsson är givetvis en optimistisk röst i diskussionen om Northvolts framtid. När fabriken i Skellefteå invigdes för två år sen sa Peter Carlsson att Northvolt bara hade sprungit den första milen av ett maratonlopp. Nu har företaget hunnit längre in på loppet, men tvingats inse att tillverkningen av battericeller inte sker i en takt som återspeglar vad som är önskvärt för bolaget eller deras kunders efterfrågan.
Kommer skeptikerna eller optimisterna att få rätt den dagen som Northvolts maratonlopp är i mål? Hur väl bolaget hanterar dagens problem som står i vägen för en ökad produktion avgör det framtida svaret. Northvolts produktion av battericeller måste öka snabbt. Det kräver i sin tur gott om kapital och kompetens, vilket är två ömma punkter för bolaget.
Fortsätter rapporteringen om arbetsmiljöproblem, eller i värsta fall om fler dödsolyckor sker, kommer det att påverka kompetensförsörjningen negativ. Det skulle försämra Northvolts möjlighet att ta sig upp från den branta uppförsbacke de just nu befinner sig i. Det har bolaget inte råd med om de ska kunna bemanna en utbyggd produktion, för att kunna bli ekonomiskt lönsamma.
Ekonomin är det andra strukturella problemet. Inte minst är skillnaden mellan vad som är intäkter och garant för en möjlig intäkt ett orosmoln. Att BMW drog tillbaka en order på 22 miljarder motsvarade bara fem procent av Northvolts orderbok. Men det är skillnad på att få en order och sen kunna producera den enligt avtal. Northvolts värdering, och stora del av deras lån har orderboken som säkerhet, enligt Dagens Industri. De får antas producera miljövänliga battericeller, men sett till den 12,5 miljard de gjorde i förlust förra året är battericellerna milsvid från att vara lika lönsamma som miljövänligt producerade.
Även gröna satsningar måste vara lönsamma. De kan inte leva på mer av lån och bidrag över tid. Om Northvolt fortsätter visa på svaga intäkter från försäljning, och om årets resultat uppfattas som trenden för framtiden, kommer det påverka viljan att investera i bolaget mycket negativt. Det har de heller inte råd med. Särskilt inte med tanke på att bolagets framtid är beroende av extern finansiering så länge som bolagets produktion inte återspeglar bolagets orderbok.
Trots den dystra rapporteringen om Northvolt påstår Peter Carlsson att bolagets position är starkare än någonsin. Med ett sådant uttalande är det mycket upp till bevis för honom och hans bolag. Att sälja in bolagets vision för klimatet är den enkla biten. Att satsa på att storskaligt producera världens grönaste battericeller, som även vilar på en god arbetsmiljö och en rimlig ekonomisk kalkyl är den avsevärt svårare biten att förverkliga.
Northvolt axlar ett stort ansvar i en grön omställning som kommer med kollektiva risker, med tanke på all den finansiering bolaget fått från offentlig sektor. Peter Carlsson har därför en tuff uppgift framför sig. Hur Northvolt klarar av att lösa sina problem har han förhoppningsvis bra svar på. Hur väl och snabbt de kan lösa sina problem avgör nämligen om de vid maratonloppets slut blivit ett grönt och lönsamt bolag, eller nästa gröna bubbla som sprack.
Adam Bäckström, fristående ledarskribent