De som varslas på Northvolt behövs i bygden

Stämningen i rummet var mättad. Ett stort uppbåd av journalister höll kameror och mikrofoner redo för att höra vad Skellefteås makthavare skulle göra efter dråpslaget. Budskapet var nog lite oväntat.

Framtidstro i tuffa tider. Det var något som
landshövding Helene Hellmark Knutsson, kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) visade upp under presskonferensen efter Northvolts stora varsel.

Framtidstro i tuffa tider. Det var något som landshövding Helene Hellmark Knutsson, kommundirektör Kristina Sundin Jonsson och kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) visade upp under presskonferensen efter Northvolts stora varsel.

Foto: Andreas Westerberg

ledarkrönika2024-09-23 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Northvolt har varslat om uppsägningar, men Skellefteås ledare uttrycker framtidstro och betonar att de som varslas behövs i regionen.
  • Trots stora investeringar är Skellefteås ekonomi fortfarande stark med en soliditet på 60% vid 2023 års bokslut, vilket få kommuner kan matcha.
  • Kommunledningen och arbetsförmedlingen arbetar för att matcha de varslade med nya jobb i Skellefteåregionen, men invandringspolitiken kan vara ett hinder för många av de drabbade.

Idag (23/9) höll kommundirektör Kristina Sundin Jonsson, landshövding Helene Hellmark Knutsson och kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) en gemensam presskonferens. Alla deltagare uttryckte att varslet från Northvolt var ett sorgligt besked, men framförallt talade de om framtidstro och att alla som varslas på Northvolt behövs i bygden.

Jag ställde frågan till Lorents Burman (S) om han inte var positiv i överkant?

– Nej det tycker jag inte, sa kommunalrådet. Den bild vi ger är inte att allt är guld och gröna skogar. Men vi visar hur utvecklingen i Skellefteå ser ut på bredden. Då blir sanningen att här behövs all arbetskraft vi kan komma över.

Ambitionen som kommunen och landshövdingen presenterade var att de som nu varslats ska kunna stanna i Skellefteregionen. Arbetslösheten här är mycket låg och att det är brist på arbetskraft i många branscher.

Jag har tidigare skrivit om att skellefteborna och kommunen bör hålla huvudet kallt trots Northvoltkrisen. Stora investerare har redan satsat mycket pengar i projektet och det finns anledning att tro att de vill driva det till lönsamhet. Anläggningstillgångarna i Skellefteå är också så stora att det är troligt att andra aktörer vill ta över även om Northvolt som bolag går i konkurs. Jag har också skrivit om att Northvolt inte är det viktigaste för Skellefteå. På sikt är bra skolor och ett gott företagsklimat mer angeläget än hur det går för enskilda arbetsgivare.

undefined
Lorents Burman (S), är kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Utöver detta ska tilläggas att Northvolt även framöver kommer vara en mycket stor arbetsgivare och att kommunen har en stabil ekonomi. Vid bokslutet för 2023 hade den en soliditet på 60 procent. Få kommuner kan matcha det.

Jag delar alltså uppfattningen att det finns utrymme för framtidshopp för Skellefteå. Men det betyder inte att allt kommer gå bra. Det är exempelvis inte så troligt att Northvoltanställda som nu sägs upp kommer bo kvar i baracker för att ta ett jobb i äldreomsorgen.

Lediga jobb måste lysas ut nu. Det kommer finnas utbud av arbetskraft under en begränsad tid. Många av de som varslas kommer från andra orter och andra länder. De flyttar härifrån om de inte möter konkreta trovärdiga jobberbjudanden. Jag hoppas att många företag i området vågar slå till nu när tillfället finns.

Kommunen och regionen måste också vara snabbfotade i att lysa ut lediga jobb. Den skattefinansierade verksamheten har inga överskott. Politikerna håller i börsen hårt. Exempelvis har skolorna i Skellefteå kommun nyligen dragit ner på personal av besparingsskäl. Det krävs alltså politiska beslut för att agera skyndsamt.

undefined
Kristina Sundin Jonsson är kommundirektör Skellefteå kommun.

Arbetsförmedlingen måste jobba med matchningen och det måste finnas snabba vägar till omskolning. Kristina Sundin Jonsson meddelade att kommunen redan tagit initiativ att samordna informationsspridning och inventera behov tillsammans med arbetsförmedlingen och vuxenutbildningen. Vi får hoppas det ger effekt.

Men regeringen behöver också agera. Många som varslas vid Northvolt kommer från tredje land, utanför EU. Sveriges hårda invandringspolitik ställer till det för dem att söka nya jobb i Sverige. Här behövs det lättnader. Helene Hellmark Knutsson sa att hon redan varit i kontakt med Migrationsverket kring detta och att hon också planerade kontakt med regeringen. 

Om alla gör sitt yttersta kanske det är möjligt att matcha de som varslas på Northvolt med jobb i Skelleftebygden. Det krävs mycket, men det vore skam att ge upp i förväg.