I bakgrunden finns fackförbundet Kommunals strejkvarsel som bland annat påverkar Aromköket i Skellefteå. Det är inte dock inte uppenbart logiskt eller rättvist att det ena påverkar det andra i denna fråga.
Först lite om strejken. Fackförbundet Kommunal kräver bättre löner och en mer flexibel ordning för dygnsvilan på arbetsplatser där det kan vara en fördel med långa arbetspass. Fackförbundets tuffa linje är väntad med tanke på att lönerna för deras medlemmar, enligt dem, har halkat efter de senaste tio åren. Kommunal organiserar många yrkesgrupper inom kommunen och regionen. En stor personalgrupp är undersköterskor, som bland annat jobbar inom äldreomsorgen. Inom denna grupp finns det uppenbara problem för kommunerna att rekrytera. En annan grupp är restaurang- och bespisningspersonal. Det är sådan personal som planeras tas ut i strejk på Aromköket från den 18 april.
Eftersom Aromköket lagar mat till äldreomsorgen och lasarettet vore det mycket allvarligt om den verksamheten togs ut i strejk. Många sårbara äldre eller sjuka skulle drabbas. Det är därför nödvändigt och rätt av kommunen att förbereda organisationen för detta. Det är klokt av kommunen att omfördela restaurangpersonal så att det byggs upp ett förråd av lagad mat som kan serveras inom äldreomsorgen och på lasarettet. Samtidigt är det förvånande hur ansvarslöst och slarvigt kommunen agerar mot gymnasieeleverna.
Det var när eleverna kom till sina skolor på måndagsmorgonen som de fick information om att det inte skulle serveras någon lunch den dagen och att lektionerna skulle vara inställda på eftermiddagen. Tyvärr är inställda lektioner inte något sällsynt inom gymnasieskolan. Kombinationen av snål ekonomi och vikariebrist gör att alla gymnasieelever är bekanta med den typ av lektioner då svenskläraren låser upp klassrummet och skriver upp den vabbande mattelärarens instruktioner på tavlan. Det är inte ett exempel på bra undervisning.
Varje lektion borde betraktas som mer värdefull än såhär. Dessutom är gymnasieeleverna just nu i en intensiv fas där kursprov, betygssättning och studentexamen står för dörren. Varför ska eleverna acceptera att missa undervisning just nu? Jag ser inget giltigt argument för det. Med tanke på detta blir en hel eftermiddag för alla elever något väldigt stort som ansvariga beslutsfattare borde undvika i det längsta. I detta fall hade det kunna göras genom att informera om den inställda lunchen någon dag i förväg så att eleverna kunde ta med matsäck. Kommunen hade tid att ge sådan information. Strejkvarslet kom redan den 8 april och men skolornas chefer fick inte informera eleverna om den inställda skolmaten förrän på måndagsmorgonen den 15 april.
Informationen framåt är att eleverna ska vara förberedda på att det inte serveras någon lunch. Kommunen försvarar sig med att det inte är lagstadgat krav att servera lunch på gymnasiet. Det är sant, men det är lika sant att det politiska styret har lovat kommuninvånarna att lunch ingår som en del av gymnasieskolan. Nu får gymnasieeleverna betala priset för strejken som de inte är en part i. Kommunen skulle kunna erbjuda lunchkuponger eller ge ut kostnadsersättning för lunchmat. Det skulle också vara möjligt att erbjuda mycket enkel lunchmat till servering på skolorna. Inget av detta gör kommunen. Detta är mycket dåligt. Självklart borde gymnasieeleverna också få mat.