Nytt beslut öppnar för kulturskola på skoltid

Ett nytt beslut från Skolinspektionen gör det åter möjligt för elever i kulturskolan att gå ifrån lektionerna för att öva. Nu hoppas de lokala kulturskolorna på ett lyft. ”Det vore verkligen välkommet”, säger Ulla-Britt Frohm, musiklärare i Malå.

Maja Moukayed, Lova Åberg och Alice Edlund övar ihop med musikläraren Lisa Stenlund vid Malå kulturskola. Precis som på många andra håll tappade kulturskolan elever när reglerna ändrades.

Maja Moukayed, Lova Åberg och Alice Edlund övar ihop med musikläraren Lisa Stenlund vid Malå kulturskola. Precis som på många andra håll tappade kulturskolan elever när reglerna ändrades.

Foto: Lennart Enkvist

Västerbotten2022-12-07 20:30

För drygt en månad sedan berättade Norran att kulturskolan i Malå drabbats av massavhopp, då eleverna inte längre får gå ifrån lektionerna för att öva på sina instrument.

Samma sak har tidigare hänt i Skellefteå, Norsjö och många andra kommuner som redan har genomfört förändringen.

Orsaken är ett några år gammalt beslut av Skolinspektionen som säger att det inte är förenligt med skollagen att låta eleverna öva på skoltid. Och om kommunerna ändå gör det hotas de med ett vite på hundratusentals kronor.

Men Habo kommun har kämpat emot regeltolkningen och nu har Skolinspektionen gjort ett omtag.

Enligt det nya beslutet ska en ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan jämställas med andra ledighetsansökningar.

Det innebär att skolans rektor kan ta individuella beslut om elevers rätt att gå ifrån för att spela i kulturskolan, så länge de inte halkar efter i ordinarie ämnen.

undefined
Skellefteå kommun var tidigt ute med att anamma Skolispektionens förra beslut. Men debatten och kritiken var hård.

Glädjande, tycker Susanne Lohman, enhetschef vid kulturskolan i Skellefteå:

– Vi tycker att det här öppnar upp möjligheter, framförallt för dem som bor i ytterområdena. Om man har skolskjuts kan det vara svårt att ta sig till aktiviteter på kulturskolan.

Däremot kan hon i dagsläget inte svara på hur upplägget kommer att bli eller när förändringen träder i kraft i Skellefteå. Först väntar ett möte med representanter för skolan.

– Men vi jobbar för att det ska bli så bra som möjligt, säger Susanne Lohman.

undefined
Mari-Louise Skoogh, avdelningschef för kultur och folkhälsa på Norsjö kommun, tycker att det är bra att Skolinspektionen har ändrat sig.

Mari-Louise Skoogh, avdelningschef för kultur och folkhälsa vid Norsjö kommun, konstaterar också att det är bussåkande barn och ungdomar som har drabbats hårdast av de strikta reglerna.

Hon tycker att det är jättebra att Skolinspektionen nu har fattat ett nytt beslut:

– Det ska vara en kulturskola för alla, men det har det absolut inte varit. Alla har inte haft samma möjlighet.

Hur ska man tolka beslutet, är det en rak återgång till de gamla reglerna?

– Inte riktigt, eleverna måste ta ledigt, sedan är det en bedömning av rektor utifrån de enskilda eleverna och hur det går i skolan.

– Men vi har alltid haft en bra dialog med skolan, det har inte varit bekymret. Det har mer varit Skolinspektionen, säger hon.

Inte heller i Norsjö har kulturskolan och grundskolan hunnit träffas och lägga upp några nya planer. Men enligt Mari-Louise Skoogh kan en förändring komma att ske redan under våren och allra senast till höstterminens start nästa år.

– Det ska ske så fort som möjligt, säger hon.

undefined
Musikläraren Ulla-Britt Frohm, här med eleven Max Renberg, vågar inte ropa hej än men hoppas på ett positivt utfall i Malå.

Lisa Stenlund och Ulla-Britt Frohm, musiklärare vid kulturskolan i Malå, tycker att beskedet låter lovande, men vågar inte ta ut något i förskott förrän de vet säkert hur det kommer att bli.

De konstaterar också att det redan har skett en skada i och med den förändring som gjordes inför höstterminen.

– Men jag hoppas att det blir positivt för oss, det vore verkligen välkommet, säger Ulla-Britt Frohm.

Så gick det då

Skellefteå kommun införde att eleverna inte fick gå ifrån sina ordinarie lektioner för att delta i kulturskolan 2018. Våren 2019 hade omkring 150 barn och ungdomar slutat.

I Norsjö genomfördes förändringen i januari 2022. Sedan dess bedöms mellan 30 och 40 elever ha lämnat kulturskolan.

Malå kommun införde modellen höstterminen 2022. Efter tre veckor hade 16 elever slutat.

Fakta: Utdrag ur beslutet

Enligt Skolinspektionens mening går det inte att generellt slå fast att elever inte kan få ledighet för att delta i fritidsaktiviteter, oavsett om de är regelbundna eller inte. Det finns inte heller något som hindrar att ledighet beviljas för flera kortare tillfällen i stället för något eller några enstaka tillfällen, förutsatt att den sammantagna ledigheten bedöms som kortare. Avgörande är att ledighetsbestämmelsen tillämpas och att en samlad och individuell bedömning görs av elevens situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!