Johanna Rönnberg och hennes pojkvän Wiktor Hansson, som kommer från Medle, är välkända quizprofiler i Skellefteå. De missar inte gärna chansen till att tävla där den erbjuds. Hon bor själv i Umeå men besöker Wiktor, sin pojkvän sedan nio år, ungefär varannan helg i Skellefteå.
– När vi är i stan så brukar vi se om det är något quiz som vi kan gå på. Vi brukar gå på Bishops på söndagar, säger hon.
Quizscenen är inte lika intensiv och lika engagerad i Skellefteå som i Umeå – åtminstone inte än så länge, fortsätter hon.
– Det har inte funnits så mycket quiz i Skellefteå så folk här kanske inte har upptäckt det riktigt än. Men det känns som att det blir mer och mer, säger hon.
Quizmässigt tycker Wiktor Hansson att det i Skellefteå finns en vit fläck i jämförelse med Umeå och andra städer.
– Det erbjuds mycket, mycket mer i Umeå. Det är ett sätt att enkelt fylla ut restauranger och det behöver inte vara så märkvärdigt. Det är ett enkelt sätt att få dit mer folk.
Han säger att Skellefteå borde kunna erbjuda åtminstone fyra till fem quiz i veckan, att det är rätt prestigelöst med quiz och att det blir en fin gemenskap. Nu finns det på Cinco på onsdagar och The Bishops Arms på söndagar, därutöver erbjuds quiz på Taco Bar, fortsätter han.
– Det är två quiz i veckan här plus Taco Bar, men det är oklart om det är varje lördag där. Men de har det ibland och där har vi också varit.
Men han anser att det gärna får finnas betydligt fler än så i Skellefteå.
– Sett till utbudet borde det fungera med fyra quiz i veckan. I Umeå erbjuder fem restauranger quiz på onsdagar och där finns det ett quiz att gå på varje dag om man vill, säger han.
I Umeå rasar det för närvarande en quizkonflikt, där lag som inte når topplaceringar vill att den så kallade "quizeliten" ska begränsas så att mer "normalbegåvade" också har en chans till att vinna. Annars hotar de med att bojkotta quizen i staden.
Johanna Rönnberg känner inte igen sig i den debatten och hon säger att hon personligen har svårt att tycka att det finns en elit där. Snarare finns det jättemånga lag som är "superduktiga".
– Vi vinner ibland men oftast ligger vi alltid på plats ett till tre, ibland plats fyra. Eliten är inte så koncentrerad till tre lag, utan det finns snarare flera jättebra lag, säger hon.
Vad har du för tips för att bli bra på quiz?
– Att gå på många quiz. Man lär sig så otroligt mycket under de stunderna. Man samlar på sig mycket kunskap så det tog lång tid innan vi började vinna. Det tog ett och ett halvt år innan vi kammade hem första vinsten. Det tar tid att bli riktigt bra.
Sedan är det viktigt att ha ett så varierat lag som möjligt så att man kompletterar varandra kunskapsmässigt – att alla kan lite om något.
Johanna Rönnberg tävlar regelbundet i Umeå. Wiktor är ibland också med när laget tävlar där. Quizparet är en del av laget Fire Saga, som i Umeå-konflikten skulle kunna klassas som ett elitlag.
– I Skellefteå går vi alltid tillsammans och får vi med oss någon ytterligare så är det bra eftersom det är bättre om man kan vara fler.
Hur kompletterar du och Wiktor varandra quizmässigt?
– Jag är ganska så bred men min specialitet är mer mot 90-talet när man växte upp. Jag kan lite om mycket och han kan saker om jag inte kan, säger hon.
– Det är rock från 80- och 90-talet som är min specialitet. Det kommer man nästan längst på, inflikar Wiktor Hansson.
Att hon just i år ska tävla i Postkodmiljonären är lite av en slump, fortsätter hon. Hennes arbetsplats Vattenfall hade jobbkonferens på det hotell i Umeå där programmet samtidigt hade sin uttagning.
– Det var en kul grej och jag gjorde den uttagningen. Jag fick svara på 40 fritextfrågor på 15 minuter och sedan så ropade de upp de som hade ett visst antal poäng, där jag var en av dem. De frågade vad jag skulle göra om jag vann pengar och sedan fick jag en snabb intervju med produktionsbolaget, säger hon.
De sa att de skulle höra av sig om det skulle bli aktuellt och de ringde en och en halv vecka senare och frågade om hon ville vara med.
– Det var en utmaning och jag kände att det bara är att köra och att det var en chans man inte kan få igen. Så jag tackade ja.
Två till tre veckor senare åkte paret ner tillsammans till Göteborg för inspelningen. Den ägde rum i samma studio som Bingolotto spelats in under alla år och det skulle visa sig att den inspelningen blev den sista som skulle göras i den. Nu är studion nedlagd.
– Wiktor följde med som stöd. Jag var fruktansvärt nervös och i en egen bubbla, så jag var inte mitt bästa jag. Men jag var väldigt fokuserad och försökte hålla ihop det.
Som de tävlingspersoner ni är – hade han själv velat sitta där?
– Det är ingenting han sagt. Han var mer glad att vara där som stöd. Han har inte uttryckt någon vilja att vara med själv.
Wiktor inflikar att han absolut inte hade velat vara med:
– Nej, aldrig. Jag tyckte hon gjorde det superbra och jag vet att hon alltid velat vara med, men det är en annan grej att väl sitta där i tv och ha en kamera i ansiktet, men hon gjorde det super-superbra.
Även han kommer att finnas med på bild när programledaren Rickard Sjöberg pratar med honom, fortsätter Wiktor.
– Han frågar hur Johanna sköter sig och jag säger att hon sköter sig bra. Han frågar alltid en sambo eller en kompis i publiken, så det är ingenting konstigt. Det var superroligt att vara där, men det här är hennes grej.
Hur tittar ni på programmet?
– Vi kommer att se det tillsammans med nära och kära med familjen hemma i Skellefteå. Det är superkul men det känns också jätteläskigt. Det här är ändå ett av Sveriges mest streamade program, så det är spännande och nervöst.
Och så den stora frågan – hur gick det, Johanna?
– Det får man se på fredag. Det är klart att när man väl sitter där så skulle man ha klarat så mycket mer om man bara varit hemma. Men det är skönt att jag klarade av det utan att helt bryta ihop och inte få fullständig panik. Bara det i sig är en vinst, säger hon.