Frågan om ”quizeliten” delar Umeå – hotas med bojkott

Har en quizelit tagit över Umeå? Åsikten, som vädrades i en insändare i VK förra veckan, har väckt en debatt i staden och bland quizare – som hotar med bojkott. ”Det finns inget annat sammanhang där man tävlar om saker där det är dåligt att vara för bra, och att man aldrig skulle säga till Zlatan att han får avstå matcher för att han är för bra”, säger en av quizarna.

Sunset Bitch är ett av lagen som ofta toppar prispallarna i Umeås quizliga. Ida Brandt, med blont hår till vänster i bild, tar dock insändaren om quiz-eliten med ro. – Vi tar det som en komplimang och som att vi är riktigt bra, säger hon.

Sunset Bitch är ett av lagen som ofta toppar prispallarna i Umeås quizliga. Ida Brandt, med blont hår till vänster i bild, tar dock insändaren om quiz-eliten med ro. – Vi tar det som en komplimang och som att vi är riktigt bra, säger hon.

Foto: Linda Eliasson/VK

Umeå2023-12-15 22:00

Quiz är ett minst sagt populärt inslag i Umeås nöjesliv. I dag går det att quiza sju dagar i veckan – men nu är en quizelit på väg att ta över staden. Detta hävdar signaturen ”Två frustrerade normalbegåvningar” i en omdebatterad insändare i VK och menar att tre quizlag tar alla pallplatser, samt att dessa lag inte lämnar någon plats för normalbegåvade personer i staden.

”Om detta inte åtgärdas omgående kommer snart resten av Umeås befolkning bojkotta quizen i brist på bättre förutsättningar”, står det i insändaren.

Ett av Umeås quizlag som kände sig träffade av den aktuella insändare var ”Sunset Bitch”. Lagmedlemmen Ida Brandt uppger att det är deras lag, samt ytterligare tre lag till slåss om första- och andraplatsen i Quizumeå.

– Men vi tar det som en komplimang och som att vi är riktigt bra, säger Ida Brandt till VK.

Stämmer det att det finns en quiz-elit i Umeå?

– Ja, men så har det varit länge. Det är också det som har gjort det kul att quiza i Umeå. Det är svårt som nybörjare att gå in och tänka att man kan vinna på tur när det är så pass många som är duktiga. Det sporrar lag att gå ofta och bli duktiga.

undefined
Arkivbild från ett tidigare quiz på Sjöbris i Umeå.

Anna Wallmark tillhör laget ”Fire saga”, ett ”lag som vinner lite nu och då”, men inte ett av de utpekade topplagen, enligt hennes egen beskrivning. Hon håller med Ida Brandt om det finns en viss elit eller ”topplag” som hon själv väljer att kalla det.

– Det finns ju elit inom allting. Sedan kanske det klingar negativt i vissa öron, men jag kan förstå att det finns en frustration om man besöker quiz och alltid ser samma lag vinna och dominera. Då kanske man blir sur, säger Anna Wallmark och fortsätter:

– Sedan är ju frågan vem som har skrivit insändaren och var de brukar gå någonstans? Jag kan inte svara för vem som vinner alla quiz, vi går mestadels på Lion Bar och Sjöbris, men jag vet inte hur det är på till exempel Gröna Älgen.

I insändaren föreslås att topplagen borde begränsas till ett quiz i veckan, alternativt tävla om separata pallplatser.

– Det skulle vara jättetråkigt om det blev begränsat till en vecka. Jag vill skämtsamt säga att det känns diskriminerande och att man aldrig skulle säga till Zlatan att han får avstå matcher för att han är för bra, säger Ida Brandt och fortsätter:

– Jag tror det är svårt att bilda en egen liga. Det finns inget annat sammanhang där man tävlar om saker där det är dåligt att vara för bra och att man ska bli särbehandlad på grund av det. Jag tänker i stället att de andra lagen får blir bättre om de ska utmana oss. För fem år sedan kom vi aldrig etta, sedan bestämde vi oss för att bli riktigt bra. Vi har övat och det är fritt fram att försöka slå oss.

Hur övar man för att bli bättre på quiz?

– Man behöver ha en bredd i laget. De flesta lagen har blandade åldrar, vi är förvisso fyra tjejer i samma ålder men vi byter ut vår femte medlem då och då. Men vi är intresserade av olika musikgenres och årtionden. Sedan har vi försökt öva på det vi är dåliga på, typ gubbrock, säger Ida Brandt.

undefined
Det var på insändarsidan i tisdagens tidning som en skribent avslöjade sina känslor gentemot de lag som ofta vinner quiz i Umeå.

Umeåbon Hanna Hedkvist quizar ofta och gärna tillsammans med sina lag Hedenquiz och Family Aquatic, men är också quizmaster och arrangerar quizen på restaurang ÖK:s samt på restaurang GK:s och Elektra vid behov.

Hon delar däremot inte den bild som målas upp i insändaren:

– Det är inte tre lag som är bra i Umeå. Det finns åtminstone 8–10 lag som är riktigt bra, sen beror det ju på vilket quiz man går på. Sedan finns det lag som ofta är i toppen, men det är ju ofrånkomligt. Är man intresserad av att gå på quiz och gör det ofta, då är det ju också naturligt att man blir bra på det, säger Hanna Hedkvist och fortsätter:

– Under det år som jag har hållit i quizen på ÖK:s har det varit 10–15 olika lag som har vunnit. Jag har gått på alla quiz som finns, men det är inte samma lag som vinner. Men Om man känner att man aldrig lyckas vinna är mitt tips att gå på andra quiz, det är till exempel inte alltid samma vinnare på Sjöbris quiz som på Charlies.

Är det ett rimligt förslag, att de bästa lagen ska tävla i en separat liga och begränsa till ett quiz i veckan?

– Nej, det är inte rimligt. Jag vet inte om insändaren är seriös och att detta är ett förslag på riktigt, hur ska man bestämma vilket lag som är ett bra lag?

Är du som quizmaster rädd för att Umeåbor kommer att börja bojkotta quizen?

– Nej, inte över huvud taget. Däremot är det en utmaning att hitta en nivå på quizen där majoriteten av lagen ska tycka att det är kul, men samtidigt inte för svårt.

Hur skulle du beskriva quizkulturen i Umeå?

– Jag tycker att den är familjär. Det finns inte någon elitism. Det är klart att man är rivaler under quizen, då vill man ju vinna. Min bild är att de flesta känner varandra och att man till och med hoppar in i varandras lag då och då.

Anna Wallmark väljer också att lyfta fram en annan viktig, social aspekt med quizen:

– Quizen har en stor betydelse för många, som inte handlar om att delta i en tävling. I vårt fall var det en gäng flerbarnsmödrar som chansen att få en break i vardagen och socialisera. Vi startade vårt lag från noll år 2020 och byggt det på tid och intresse. Jag ser inte att det finns något vi eller dom, vi inkluderar gärna fler.                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!