Wolfgang Engelmann fann under sina experiment att litium förlänger dygnet till 28 timmar. Under festivalen korrigeras vanlig tid till litiumtid av konstnärsduon Gideonsson/Londré.
Foto: Åsa Juthberg
Solljuset strömmar in i träpalatset när klockan slår tolv och det 28 timmar långa litiumdygnet inleds. Ett antal nyfikna Skelleftebor har trotsat friluftsvädret och samlas nu i Södra foajén, där David Larsson berättar historien om litium och installerar sitt konstverk: en mobil batteristation.
David Larsson inleder Litiumfestivalen med att berätta historien om litium och installera sitt konstverk som är en mobil batteristation.
Foto: Åsa Juthberg
Hans intresse för litium väcktes vid samma tid som Northvolt gick ut med planerna på en batterifabrik i Skellefteå.
– Jag jobbade med sambandet mellan råvaror och samhällsutveckling, och blev nyfiken på vad en så stor industrisatsning som Northvolt för med sig. Därför känns det roligt att vara här, mitt i det här huset och mitt i den här staden, att möta ett sammanhang och få ett genuint utbyte. Det känns både fint och rätt, säger David.
Skelleftekonstnären Sara Forsström har döpt sin installation med brända tallstammar till Vintergrav. "Jag hoppas att verket ska väcka tankar kring naturen och det landskap vi lever i – både ur ett ekonomiskt och känslomässigt perspektiv", säger hon.
Foto: Åsa Juthberg
Dansväxthuset framförde en del av sitt stycke MÄRG i Södra foajén som en del av Litiumfestivalen.
Foto: Åsa Juthberg
Festivalen är den andra i sitt slag och genomförs som en del av LITIUMTIDEN, ett långsiktigt konstnärligt grupparbete kring grundämnet. Med konsten vill David lyfta fram olika berättelser och aspekter av litiumets användningsområden och effekter. Han säger att det är viktigt att problematisera och inte låta företagens lönsamhet styra diskursen.
The health spring. Här rinner Skellefteås kranvatten genom mineralet Petalit och bergarten Pegmatit. Konstnären Hanna Ljungh ville undersöka deras laddning som litiumbärare.
Foto: Åsa Juthberg
– Litium i sig är okodat och obestämt, det bara är. Det är en bra ingång för konst och kan öppna upp för diskussioner. I bästa fall kan konst lyckas med att göra tanken lite större, säger David.
Resurscentret är ett konstverk, en bokhylla, en skulptur och en interaktiv station. Jens Strandbergs projekt Nya nya Norrland kretsar kring det pågående resursuttaget i norra Sverige.
Foto: Åsa Juthberg
John och Allis Stenmark målar litiumbatterier. Batterimålningen sker i Konstverkstaden med Skellefteå konsthalls pedagog Cathrin Enqvist.
Foto: Åsa Juthberg
Alla får vara med i Batteridansen med Kajza Rauhala från Skellefteå Dans och Balettförening.
Foto: Åsa Juthberg
The health spring. Här bjuder konstnären Hanna Ljungh på Skellefteås kranvatten berikat med mineralet Petalit och bergarten Pegmatit. Avsikten är att undersöka deras laddning som litiumbärare.
Foto: Åsa Juthberg