Den första helgen i februari arrangeras Litiumfestivalen på Sara kulturhus i Skellefteå. Festivalen har anordnats en gång tidigare, men då på Utö i Stockholms skärgård år 2022. Det var där grundämnet litium upptäcktes en gång i tiden.
Litiumfestivalen är en konst- och mineralfestival där flera olika konstnärer kommer att medverka. Sara Forsström från Skellefteå är en av dem.
– Jag hoppas att verket ska väcka tankar kring naturen och det landskap vi lever i – både ur ett ekonomiskt och känslomässigt perspektiv, säger hon.
Just nu jobbar hon med att bränna trädstammar som ska vara en del av hennes skulptur som ska ställas ut.
– Jag har tagit stående död ved från min tomt som inte var av superfin kvalitet, så det växer inga ovanliga arter på de här träden. Jag sågar ner dem och sen bygger upp ett torn och bränner dem här på gården.
Vad är din koppling till litium?
– Jag relaterar till batterifabriken, den nya industrin som utvecklas i Skellefteå och samtidigt hur vi rent historiskt har förhållit oss till skogen. Vad har markens resurser gett oss och vad ger vi tillbaka? Jag tycker att det är intressanta processer som liknar varandra på många sätt.
En anledning till att festivalen arrangeras i Skellefteå är kopplingen till Northvolt då litium är en del i batteritillverkningen.
Det är konstnären David Larsson som är initiativtagare till arrangemanget.
– Litiumfestivalen är ett konstverk i sig och genom festivalformatet blir det någonting som är väldigt kort och intensivt. Det blir en plats att mötas, prata och lyfta olika tankar, perspektiv och synpunkter, säger han.
Larsson pratar om de många olika sätten att se på litium genom olika användningsområden – utöver batteritillverkning kan det bland annat användas i medicin till personer som har bipolär sjukdom.
Men det finns också problematiska delar – utvinningen av litium kritiseras runtom i världen. Bland annat skriver Amnesty att litium förknippas med negativ påverkan på mänskliga rättigheter och Utrikesmagasinet skriver bland annat om protester mot miljöriskerna som kommer med utvinningen.
– Det är flera verk som går in med ett tydligt kritiskt perspektiv kring gruvetablering, annars är det ganska mycket fokus på Skellefteå. Där handlar det i första hand om hur en plats som Skellefteå genom etablering av en batterifabrik kopplas ihop med globala världskedjor.