När nyheten om att Sara kulturhus skulle bli en arena för kampsport kom i våras rörde det upp känslor bland Skellefteborna, något som inte minst märktes på Norrans debatt- och insändarsidor. Vad som kanske inte framgick lika tydligt var att programchefen själv hade vissa betänkligheter angående eventet.
– När arrangören hörde av sig och ville komma hit var min första känsla: nej. Det var så långt över vår gräns, och jag minns att det var ganska darrigt inför det första mötet med personalgänget. De trodde inte sina öron först, men nu tycker de att det är roligt och vi skulle ju aldrig välja att göra något som inte är bra för oss, säger Sofia Andersson Lundberg.
Hon har vänner inom sporten och har sett flera produktioner av Battle of Botnia. Men även om hon alltid imponerats av arrangemangen, var det andra saker som blev avgörande för beslutet att tacka ja.
– Att motverka utanförskap bland ungdomar är något jag verkligen brinner för, och där har kampsporten betytt jättemycket. När jag förstod vad det här skulle kunna ge vad gäller inkludering blev riskbedömningen inte så stor.
Kritiken som framförts har handlat om våldet i MMA, men också om skillnaden mellan sport och kultur överlag. Hur ser du på den?
– Jag förstår stormen, jag tyckte likadant i början. Men vi vill vara ett hus med mycket innehåll och vårt mål är att vara modiga. Jag har ansvaret att hitta något för alla och det är mycket svårare än att hitta det bästa. Jag är jätteglad över att vi vågar det här. Jag vet att folk i andra städer inspireras av det vi gör för de hör av sig och vill göra samma sak. Det är en fjäder i hatten och visar att vi har något på gång. Sport och kultur ska gå hand i hand.
Enligt Sofia har den värsta stormen bedarrat och förberedelserna har varit enklare än hon föreställt sig. Många har hört av sig och stöttat, både personligen och offentligt. Sofia säger att hon är tacksam för uppbackningen.
– Det är pirrigt, men vårt mål är att bli bäst i Europa på att ha stor bredd på arrangemang. Det säger jag ödmjukt, och lite livrädd. Vi kommer att göra fel längs vägen men vi kan inte töja våra gränser om det inte är lite jobbigt.
I skrivande stund ser Battle of Botnia ut att bli en succé. De 1250 biljetterna är nästan slutsålda och folk kommer från hela Norrland och även resten av landet. Hälften av dem har aldrig satt sin fot i kulturhuset förut.
Hur tar ni vara på den nya publiken?
– Vi har en del arrangemang runt omkring, det händer saker på torget till exempel. Men framför allt visar vi upp huset. Vi vill ju att de som har rest hit ska upptäcka Skellefteå och vårt kulturhus, vi vill visa upp vår bästa sida, det vill vi alltid, vi kan inte slappna av. Vi hoppas att de som går ut härifrån vill ha ännu mer kultur och att de ska komma tillbaka. Många kommer hit av en anledning men går härifrån och minns något annat, och det är väldigt fint.
Att Battle of Botnia vill komma till Skellefteå är inte så konstigt med tanke på stadens läge mitt mellan Umeå och Luleå där de redan haft galor. Dessutom är MMA-stjärnan Andreas Ståhl från Skelleftehamn och har många fans här.
Men varför Sara kulturhus?
– Det är ett spännande hus och en unik miljö för just det här. På så sätt öppnar de upp för en ny publik. Det var så trevligt att se när de var här första gången. Det är ju ingen typisk brottarmiljö, det är ett fint hus och de har hanterat det fint och haft väldigt bra ordning. Att anordna ett event av det här slaget innebär mycket nytt för alla inblandade men organisationen Battle of Botnia och Micke Lindgren är otroligt bra att ha att göra med, det tycker alla i huset. Vad gäller säkerheten känner vi oss helt lugna med våra vanliga rutiner, väskförbud och så vidare.
Du har beskrivit det här som en möjlighet att främja jämställdhet, hur då?
– Jag har sett MMA och vet att det finns många kvinnliga utövare som är duktiga. Därför var min första fråga: hur kommer det att se ut i Skellefteå? Och flera av de bästa kommer hit. När det gäller biljettförsäljning är fördelningen mellan män och kvinnor 60/40. Det är väldigt bra siffror.
En sportfråga: hur känns det inför lördag?
– Det ska bli jättekul, många i huset längtar. Jag tror att vi behöver både sport och kultur och att vi kan dra nytta av varandra. Om jag har fel kommer jag att få veta det men just nu känns det bra, säger Sofia.