Vårdkrisen ökar – oavsett regering

Under hösten har KD och M gjort var sitt inlägg i Norran om kris i sjukvården. Det är underskrivet av både regionala och rikspolitiker (sjukvårdsminister).

Insändarskribenten funderar kring den ständigt växande vårdkrisen och vad som kan göras för att lösa den.

Insändarskribenten funderar kring den ständigt växande vårdkrisen och vad som kan göras för att lösa den.

Foto: Leif R Jansson/TT

Insändare2023-11-23 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De är överens om att krisen uppstått under de senaste åtta åren och krisen avhjälps med omorganisation i dom olika ledningarna. De nämner inget om coronapandemin. Där har sjukvården gjort ett fantastiskt jobb, utan något större erkännande, men kanske har KD och M samma åsikt som Ebba Busch när hon skrek ”regeringen har med berått mod låtit de gamla dö på våra äldreboenden”.

Andreas Westerberg är mera saklig när han skriver i Norran den 3/11 att det är svårt att anställa tillräckligt många läkare och sjuksköterskor i regionen. Det råder personalbrist. Han nämner då alliansens förslag på att minska bemanningen inom regionens administration. Westerberg föreslår en förbättrad personalpolitik och konkurrenskraftiga löner.

Att effektivisera ledning och administration är bra men hur många läkare och sjuksköterskor får man för dessa besparingar?

Kris i sjukvården har det länge varit och ökar år från år oavsett regering. Det är personalbrist som är det största problemet. För få som utbildar sig och tar anställning inom vården och somliga slutar och tar andra jobb som är mera attraktiva. Dåliga löner och arbetstider samt underbemanning torde vara det som skaver mest.

Sjuksköterskor med 3 års utbildning efter gymnasiet och barnmorskor med 4,5 år borde väl ha en lön som matchar en lön för övriga som har högskoleutbildning med 3 till 4,5 år. Dessa eventuella löneökningar skulle bli mångmiljardbelopp som knappast finns, men inte går det lösa med skattesänkningar som nu är införda.

Arbetstiderna måste förbättras för de som arbetar i skift. Varför inte ta efter industrins upplägg för olika skiftarbeten. OB-tilläggen bör vara minst lika bra som industrins.

Det förekommer kritik från politiker och vårdanställda när semester och julledighet ska planeras. Allt är inte perfekt men hur många tycker att det är enkelt då man redan på vanlig tid har för lite personal. Kanske sjukvårdsministern vet hur enkelt det är. Semestern ska läggas så alla får fyra veckor inom de tre sommarmånaderna. Det innebär att en tredjedel av personalen är ledig under den tiden.

Till sist; hyrpersonal. Att företag erbjuder sjukvårdspersonal högre lön för att sedan hyra ut dom med ytterliga påslag till vården. Detta skapar inte en enda ökning av personal men däremot en ökad kostnad för regionerna. Hyrföretagens affärsidé är inte olaglig men osund. Bör stoppas snarast.