Snälla vårdnadshavare, tänk på personalen också

Visst kan man bli frustrerad över att barnen inte får plats på den förskola man vill, men ingen mår bättre av överfulla grupper.

Skibenten menar att varken barnen eller personalen mår bra av för stora förskolegrupper.

Skibenten menar att varken barnen eller personalen mår bra av för stora förskolegrupper.

Foto: Foto: Hasse Holmberg/TT.

Insändare2023-02-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skulle vilja ta upp några saker kring den artikel som blev publicerad i Norran den 21/2, där vårdnadshavare var irriterade på Skellefteå kommun angående att deras barn inte fick plats på den förskolan som de vill ha barnen på utan istället erbjuds andra placeringar. 

Jag kan på ett sätt förstå er frustration angående detta, men ni måste också se det från insidan, där vi som jobbar inom förskolan sliter vårt hår redan som det är och är en avdelning full så är den det, det går inte att bara klämma in barn utöver maxtak. 

Det är otroligt många avdelningar i Skellefteå som har fulla barngrupper, och till och med överfulla barngrupper, där man för att vårdnadshavare inte ska ha alltför långt att köra placerat dem på redan fulla avdelningar. Exempelvis så är det otroligt många avdelningar som har maxkapacitet på 18–20 barn men fått in fler barn och överskrider maxtaket på cirka 21–25 barn istället, vilket skapar en ohållbar situation för personalen men också för era barn. 

Här ger ni vårdnadshavare då förslaget att "det är ju bara att öppna upp en temporärlösning", och nja det fungerar inte riktigt så. Jag tror ni glömt den viktigaste saken, personal. Det finns inte människor att bemanna med, för det gör det inte på befintliga avdelningar heller. Vi går kort flera gånger i veckan på grund av vab, sjukfrånvaro eller uppsägningar, där man kan om man har otur vara själv med 20–25 barn när kollegan är på toan, eller tar rast. 

Där vi går hem från jobbet varje dag med en klump i magen för att vi inte såg alla barn idag, precis som igår och precis som dagen före det. Och det finns ingen värre känsla än det. Snälla vårdnadshavare, vi förstår er oro och stress kring detta, men ni måste förstå vår stress och oro. Flyttas det personal till temporära lösningar så är man mindre personal på det stora antalet barn man redan har i barngrupperna på de befintliga avdelningarna, och då kommer det sluta folk eller så blir vi sjukskriva, mer än vad vi redan har gjort och är. 

Jag hoppas att ni vårdnadshavare tänker efter en extra gång innan ni kritiserar Skellefteå kommun för att de "inte vill" att ni ska bo utanför centrum eller "vill inte" lösa er en förskoleplats på den avdelning ni vill. För de tänker faktiskt på era barn och på oss pedagoger, vi kommer ha ännu svårare att se och bekräfta era barn i överfulla barngrupper, vilket vi redan har. Så snälla gör inte vår klump i magen större än vad den redan är.