Sanningen om byaskolorna i Skellefteå

Kusmarksskolan som politikerna ville lägga ned 2017.

Kusmarksskolan som politikerna ville lägga ned 2017.

Foto: Jenny Petersson

Insändare2023-09-25 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Region Västerbottens Jonas Lundström har Skellefteå kommun två faktorer som gör skillnaden mellan magplask och succé när det gäller livsmiljöerna i Skellefteå.

En av dessa faktorer är att kommunen har hållit emot trenden att lägga ned byskolor. Men jag vill påminna om den vekliga sanningen till detta konstaterande, som gjort kommunens påstådda succé. En succé som inte hade varit om inte de boenden och föräldrar som bor och verkar i byarna utanför Skellefteå centrala delar agerat. 

För ett antal år sedan, närmare bestämt 2017, ville Skellefteås politiker lägga ned följande skolor; Kusmarksskolan, Gummarksskolan och Stackgrönnanskolan. 

Om det inte hade varit för de som bor i områdena hade det med säkerhet lagts ned och succén hade inte infunnit sig, Norran skriver på den tiden följande: "Skellefteå kommun såg över sin skolstruktur och lade fram tre förslag om förändringar. I alla förslag skulle Stackgrönnan skolan läggas ned. Men efter kraftiga protester från invånarna backar nu politikerna."

Det är värt att påtala att det inte är sittande politiker som ska ha varit de som har skapat den succén som man återger i artikeln i Norran.