Det är lite av två olika världar som ska speglas.
Samtidigt som Skellefteå krossar alla sina tidigare noteringar kring befolkningsökningar kämpar kommunerna i Norrbotten med blygsamma ökningar eller minskningar.
Siffrorna för andra kvartalet 2023 är inget undantag. Skellefteås notering på +553 är urstark samtidigt som exempelvis Luleå minskar kraftigt.
Detta har dock sina logiska förklaringar, anser Jonas Lundström, chef för näringsliv och samhällsbyggnad vid Region Västerbotten, som vi konsulterat för att bedöma kommunernas utveckling i den här artikelserien.
– För det första är Skellefteå mitt i racet medan industrisatsningarna i Norrbotten ännu inte dragit igång. Befolkningsökningen kommer inte ske på allvar innan etableringarna tagit fart och företagen börjar anställa. För det andra är Luleå en universitetsstad som noterar svaga befolkningssiffror andra kvartalet, eftersom studenterna då återvänder till sina hemkommuner.
Jonas Lundström vill dock lyfta fram två faktorer som han anser ligger bakom delar av Skellefteås framgång.
- Skolstrukturen.
– Skellefteå har hållit emot trenden att lägga ned byaskolor. För att vara en attraktiv kommun när det gäller att leva och bo gäller det lika mycket att man värnar om landsbygden som om staden. De andra kommunerna bör fundera på om de ska ta efter Skellefteås exempel.
- Kraftfulla investeringar i livsmiljöer och kultur.
– Skellefteå inledde sin resa redan innan Northvolt var på banan. Bygget av Sara kulturhus är givetvis viktigt. Men också hur staden tänkt när det gäller förtätning och livsmiljöer. Bland annat att man valt att bygga och nyttja älvstranden på ett klokt sätt. Allt detta har gjort att staden fått en puls den inte hade tidigare. Investeringar i människor, välfärd och kultur är något som alla kommuner som vill växa måste ta till sig, säger Jonas Lundström.
Krisen i bostadsbranschen har dock även drabbat Skellefteå.
– Byggbranschen blev stelfrusen i princip över en natt. Men det kommer inte vara för evigt. Det gäller för kommunerna att orka fortsätta jobba framåt.
Jonas Lundström lyfter det jobb Malmfältskommunerna gjort med planfrågor de senaste åren.
– Tempot har ökat. Kiruna är mitt i sin stadsflytt och har fullt upp med den. Gällivare har motsvarande med Malmberget, men har också gjort förändringar och har en genomtänkt samhällsplanering för att skapa en kommun som fler vill bo i. Det gäller bland annat planerna på expansion vid Dundret.
Lundström är samtidigt tydlig med att han anser att staten bör ta ett ansvar för att bostadsbyggandet ska hålla tempot i norr.
– Det blir omöjligt att räkna hem ett byggprojekt när det är för billigt att bo i befintligt bestånd, och ansvaret lastas då över på allmännyttan. Jag nämner inte ordet stödpaket men staten behöver hitta sätt att ställa ut garantier för att risktagandet ska balanseras. Staten kan ta risker kommunerna inte kan ta. Sedan kan man också fråga sig vilken utveckling fastighetsjättarna vill se?
Satsningar på att hålla liv i centrumkärnan blir viktiga för Boden, Luleå och Piteå, anser Jonas Lundström.
– Alla investeringar som görs för att motverka centrumdöden är bra. Att Luleå exempelvis satsar på sina gröna stråk är jättebra. Boden och Piteå framhäver det nära livet, vilket också är ett känt koncept.