Önsketänkande hjälper inte mot klimatkrisen

Torka i Sydeuropa, ett bevis på klimatkrisen, enligt skribenten.
Torka i Sydeuropa, ett bevis på klimatkrisen, enligt skribenten.

Insändare 5 april 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare undertecknad av signaturen Klimatrealist i Norran den 30/3: Det går alltid att hitta någon som stödjer mig i mitt (önske) tänkande. Du har lyckats hitta Lennart Bengtsson, 85 år som forskat inom atmosfärvetenskap. Mot bakgrund av detta anser du dig kunna lugna dina medmänniskor som känner en oro för sin och sina barns framtid. Tänk om du har fel? Tänk om Lennart har fel? Tänk om det är som en överväldigande majoritet av världens klimatforskare säger, att vi är i ett klimatnödläge? 

Klimatkrisen pågår redan, det är tydligt om man blickar ut globalt. Översvämningarna i Pakistan, torkan i Sydeuropa 2022 och på Afrikas horn är bara några exempel. Det finns vetenskapliga belägg för att vi närmar oss flera så kallade tippingpoints, det vill säga när ekosystemen har rubbats så att utsläppen blir irreparabla och självförstärkande. Exempel på detta finns i Sibirien där högre temperatur tinar upp permafrost och frigör metan, i Arktis där isar smälter och i regnskogen där skövling gör att skogen inte längre kan binda den koldioxid som krävs.

Jag undrar hur gammal du är? Har du barn? Barnbarn? Lennart Bengtsson är 85 och kommer statistiskt sätt inte behöva vara med så mycket längre, kanske blir det lättare att vara mindre orolig då?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa