Spring inte alla åt samma håll i klimatfrågan

Skribenten menar att det fortfarande finns tid att lösa klimatfrågan om forskningen får göra sitt.
Skribenten menar att det fortfarande finns tid att lösa klimatfrågan om forskningen får göra sitt.

Insändare 30 mars 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har jag läst flera insändare om klimatet, den ena mer skrämmande än den andra.Så för att skapa lite motvikt i denna i mitt tycke snedvridna debatt, vill jag lugna och tipsa oroliga läsare. Läs boken Vad händer med klimatet? Av Lennart Bengtsson. 

Och vem är då Lennart Bengtsson? Jo, han är internationellt erkänd och ledande inom atmosfärvetenskap, som är ett av klimatsystemets fem områden. Han har varit både forskningschef och senare chef vid European Centre for Medium Range Weather Forcasts (ECMWF). Direktör för Max Planck institut för Meterolgie i Hamburg, professor vid University of Reding i Storbritanien, och direktör för ISSI (International Space Science Institute) i Bern.

Forskarna i WG 1 (arbetsgrupp 1) den vetenskapliga rapporten i Assessment report 6 av IPCC hänvisar i många fall till Bengtssons arbete.

Så till de som upplever att vi är i en klimatkris, det finns tid, låt forskarna utnyttja den till att finna lösningar, spring inte alla åt samma håll. Betänk även att för Sveriges del så släppte vi 2017 ut 42 Mton koldioxid, svensk skog tar årligen upp cirka 40 Mton koldioxid. 

Och till de som vill ta ut skolbarn i strejk, uppmuntra hellre till studier gärna naturvetenskap, tänk om Sverige kunde fostra fler forskare i Bengtssons kaliber.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa