Nationalismens historia – död och förödelse

Skribenten varnar för den framväxande nationalismen i Sverige och utomlands.

Skribenten varnar för den framväxande nationalismen i Sverige och utomlands.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2023-12-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har läst Norran och dess ledarsida i många decennier. Den 21/11 skrev Katarina Erlingson, Liberala nyhetsbyrå, en mycket kritisk ledare om regeringens brist på klimat- och miljöpolitik i allmänhet och jordbruksminister Peter Kullgrens beslut att med berått mod rösta för utrotning av strömmingen i Östersjön och Bottenhavet i synnerhet. Jag kan ärligt säga att det är den bästa ledaren jag läst i Norran. Tack för det.

Före valet ifjol frågade Norran politikerna här i stan bland annat om vi ska försöka behålla ekologiska system och biologisk mångfald. Om jag minns rätt så svarade alla gruppledare ja, utom moderaten Andreas Löwenhöök som menade att vi ska bara exploatera (Norran den 18/8, 2022). Allt fler har insett behovet av biologisk mångfald, men moderaterna föredrar ”biologisk enfald”. Ingen ljusning lokalt heller.

Jag hoppas att Norran kan fortsätta i samma stil och till exempel skriva kritiskt om nationalism och medföljande rasism, en åskådning som under årens lopp orsakat enorm förödelse och död. Vi såg det under andra världskriget. Vi har sett det på Balkan och nu i Ryssland och även här i Sverige, där ett nationalistiskt och rasistiskt parti styr det mesta.

Man lägger nu, tillsammans med regeringen, ut en matta av utredningar som syftar till trakasserier och angiveri och som kommer att beröra knappt 900 000 personer som bor här i landet. Den som håller i yxan för allt det här är den moderata migrationsministern Maria Malmer Stenergard.

Visst, vi måste bli av med gängkriminaliteten men det här är något helt annat. Det såg vi också från Jimmie Åkessons tal vid SD:s landsdagar. Signalen är tydlig. Det blir ”fritt fram” för alla med rasistiska tankar.

Ni som röstat fram de här värderingarna kan väl om inte annat tänka på alla oskyldiga barn som kommer att drabbats.