Märklig demokratisyn om V-debaclet i Malå

Den senaste tidens händelser inom Vänsterpartiet har fått mig att ändra uppfattning om Lennart Gustavsson.

Skribenten har blivit ett fan av Lennart Gustavsson (V) efter den senaste tidens politiska händelser i Malå.

Skribenten har blivit ett fan av Lennart Gustavsson (V) efter den senaste tidens politiska händelser i Malå.

Foto: Lennart Enkvist

Insändare2023-01-13 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som VPK/V-medlem (1979–2016) har jag aldrig varit något stort fan av V-politikern från Malå, Lennart Gustavsson. Men ifall den syn på demokrati som ”Tyko Jonsson – Karl-Bertil Jonssons pappa” torgför i Norran den 5/1 också är V-revoltörernas demokratisyn, ja då tvingas jag nog bli ett Lennart Gustavssonfan.

Baxnar gör jag när jag läser: ”Alla vi föreningsmänniskor vet att en valberedning tar fram förslag till olika poster. Har man egna förslag lämnar man dessa till valberedningen.”

Enligt min syn på föreningsdemokrati så nominerar jag kandidater till den föreningsvalda valberedningen, därefter lägger jag mig inte i valberedningens arbete förrän de presenterat sitt förslag. Tycker jag att valberedningens förslag är dåligt så måste jag som enskild medlem på vallistmötet – som i Malåfallet – kunna lägga ett helt eget listförslag, ett förslag som i demokratisk ordning ska prövas mot valberedningens förslag. Och den demokratiska rättigheten måste väl gälla även V-medlemmen Lennart Gustavsson.

Jag blir också Lennart Gustavssonfan när det gäller åsikten att: en lämnar de uppdrag som partimedlemskapet gett en ifall en lämnar partiet. Trots att jag är emot personval så blir det ändå, för mig, komplicerat att lika tvärsäkert hävda att även den som blivit personvald ska göra detsamma. I konsekvens med mina åsikter i det spörsmålet så lämnade jag alla partiuppdrag när jag lämnade V, trots att jag var personvald till dåvarande landstingsfullmäktige. 

Ty som CH Hermansson, med eftertryck sade på VPK-kongressen 1969: Någon djävla ordning ska det vara i ett parti.