Vid ett antal tillfällen under förra mandatperioden har Lennart Gustavsson undanhållit information för partikamrater om olika ärenden. Detta odemokratiska agerande är förmodligen en av anledningarna till avhoppen. Undanhållande av information är en härskarteknik som används för att ta eller behålla sin makt.
Avhoppen innebär enligt Lennart Gustavsson att det politiska arbetet blir svårare då man i partigruppen brukar diskutera fram en gemensam ståndpunkt. Under förra mandatperioden gick Lennart Gustavsson mot partiets gemensamma ståndpunkt vid ett antal tillfällen, eller han kanske anser att det var hans åsikt som var partiets ståndpunkt.
Alla vi föreningsmänniskor vet att en valberedning tar fram förslag till olika poster i en styrelse. Har man egna förslag lämnar man dessa till valberedningen. Att man agerar som Lennart Gustavsson och tar fram en egen lista på kandidater och ställer den mot valberedningens förslag bidrar inte till demokratin inom Vänsterpartiet i Malå. Det kan vara ett ytterligare skäl till avhoppen.
Med sex stycken "frifräsare" i kommunfullmäktige blir det en spännande situation. Nu finns det inte något block som har majoritet. Vill man som ledamot eller parti få genom sina förslag då måste man samarbeta och kommunicera med övriga ledamöter och partier. Den som lyckas bäst med dialogen får genom sina förslag. För oss Malåbor kan detta leda till något positivt då våra politiker blir duktiga på att samarbeta om besluten.
Den politiker som är högst i "rang" är kommunfullmäktiges ordförande – alltså Joakim Eliasson (S) som tillsammans med vice ordföranden Börje Stenlund (ML) leder arbetet i KF. Ett förslag kan vara att införa beredningsdagar för KF där ledamöterna kan föra en dialog. I slutändan blir det en breddad demokrati och kvalitativt bättre beslutsunderlag som i förlängningen leder till något positivt för oss som lever och verkar i Malå kommun.