Hacket i skivan kan bli dyrköpt för välfärden

Hur blir det med Sara kulturhus om SBB går i konkurs?

Skribenten resonerar kring Sara kulturhus, ägaren SBB och Skellefteå kommun.

Skribenten resonerar kring Sara kulturhus, ägaren SBB och Skellefteå kommun.

Foto: Melker Westerberg

Insändare2023-05-25 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Lorents Burman (S) i Norran den 15/10 gett sin bild av fastighetsbolaget SBB och en krasch som är verklighet. Han ger en beskrivning av läget och säger "ett litet hack i skivan". Vad jag vet är, att blir det ett hack i en skiva går det inte att åtgärda, hacket kommer alltid att finnas kvar. 

SBB är mycket nära en konkurs som kommer att ge en ekonomisk kris i hela fastighetsbranschen, det finns även risk att banker kommer att få problem. Hur går det då med kulturhuset? Om SBB går i konkurs har kommunen inget avtal att hänvisa till. Har kommunen då pengar att köpa kulturhuset?  Det måste då ställas mot äldreomsorgen, förskolan, skolor och de åtagande en kommun har mot sina skattebetalare, med andra ord välfärden.

Nu är jag bara en i mängden av skattebetalare som ser och är intresserad av hur politikerna klara av sitt jobb. Därför skrev jag ett mejl till Lorents Burman, 2022-05-18 och frågar om det finns en plan B för Skellefteå kommun. Frågor som jag berörde i mejlet var: "Vad kommer inflationen att göra med kommunen?” Välfärden och en kraftigt försämrad primärvård, och det är inte bara en fråga för regionen", "Hur kommer det att bli med de nya stora skatteintäkterna som förväntas bli med de stora industrisatsningarna?", "Inflationen kopplat till sämre köpkraft".  De frågorna är inte små , snarare stora frågor. Med dessa frågor bjöd Lorents Burman in mig för ett möte där han ville ha ett fördjupande resonemang kring mina frågor. Några bra svar fick jag inte, möjligt när det gäller industrisatsningarna så hävdade han att det kommer att bli stora skatteintäkter för kommunen. Men har det blivit så? Äldreomsorgen, skolan och förskolan verkar inte ha fått de pengar som han trodde. 

Skivan hackar betänkligt.  Tyvärr kommer det fler hack i denna skiva. Jag har följt SBB i cirka två år och är inte förvånad. Framtidsfabriken riskerar också ett till hack i skivan, och när det blir för många hack är skivan ospelbar.  

Om vi går tillbaka till SBB. Var alla politiker, då också oppositionen, med på att SBB var det ultimata för ett kulturhus? Eller hade de ett annat upplägg?