För stor satsning på en smal sport

Rullskidåkning är en smal sport och det är bättre att satsa pengarna på annat, menar signaturen Folkhälsan först.

Rullskidåkning är en smal sport och det är bättre att satsa pengarna på annat, menar signaturen Folkhälsan först.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Insändare2024-10-02 22:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående den planerade rullskidbanan på Vitberget, är det lustigt att S och V vill prioritera att lägga 40 miljoner kronor på en sport som förefaller ha extremt få utövare. Enligt Svenska skidförbundet arrangeras endast ett trettiotal tävlingar i rullskidåkning per år i hela Sverige. Detta kan jämföras exempelvis med att det arrangeras över 500 långlopp i löpning i Sverige per år, enligt sajten marathon.se. 

Möjligen kan man hävda att en rullskidbana är bra även för vinterskidåkare, som då kan träna på rullskidbanan under vår, sommar och höst. Men hur stor andel av befolkningen satsar så hårt på skidåkning att de känner ett behov av att kunna träna under hela året? Jag känner många som åker skidor på vintern, men så vitt jag vet åker ingen av dem rullskidor. 

De 40 miljonerna låter i mina öron mer som en smal satsning på idrottare med elitambitioner än en satsning på folkhälsan i Skellefteå kommun. Vore det inte bättre att lägga pengarna på att gynna utomhusaktiviteter som betydligt fler människor ägnar sig åt?

Så vitt jag vet har Skellefteå kommun inte obegränsade resurser, och 40 miljoner kronor är rätt mycket pengar. 

Folkhälsa först