Vems fritid ska våra skattemedel gå till?

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger sig att arbeta för ungas möjlighet till rörelse men väljer att satsa 40 miljoner på en ny rullskidbana. Detta på Vitberget som redan är fullproppat med cykelbanor och motionsspår.

Skribenten har funderingar kring planerna på en rullskidbana och får svar direkt. Bilden från rullskidbanan i Matojärvi, Kiruna.

Skribenten har funderingar kring planerna på en rullskidbana och får svar direkt. Bilden från rullskidbanan i Matojärvi, Kiruna.

Foto: Maria Unga

Insändare2024-09-24 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt är investeringsbudgeten för alla parker och lekparker löjligt låg – fyra miljoner eller en tiondels rullskidbana. Vad jag vet är det betydligt fler barn och unga som rör på sig i lekparker, pulkabackar och fotbollsplaner än på rullskidor.

I budgeten under ”Samhällsutveckling genom krafttag för inkludering” står det att fritidsnämndens mål är att: ”öka jämlikheten och jämställdheten för barn och ungas möjligheter till rörelse och idrott, i syfte att främja folkhälsan. Säkerställa ytor som är lättillgängliga för vardagsrörelse, möten eller självorganiserad idrott”.

När jag läser kommunens mål tänker jag på lekparker, utegym och fotbollsplaner som kan användas efter skolan. Satsningar där de även de som inte ”tränar” kan träffas och röra på sig utan kostnad.

Barn och ungas tillgång till rörelse är ett värde som verkligen behöver värnas. Det finns ett stort behov av mötesplatser som är tillgängliga och attraktiva för alla unga oavsett ekonomi, fysisk förmåga och var man bor i kommunen. Speciellt nu när många stadsdelar av växer. Speciellt nu när kostnader för hyra och mat ökar. Om inte kan tillgången till rörelse och hälsa för unga kan bli en klassfråga.

Det är såklart jättekul för Norrböles rullskidåkare att få Sveriges finaste anläggning en kort promenad från villan men missar vi inte målet totalt? Varför kan inte parken och fritidsnämnden gå ihop och göra ett faktiskt krafttag på inkludering? Norran har den 20/5 berättat om renoveringen av en lekpark i Ursviken. Uppfräschningen inklusive den världsunika Renhörningen kostar 2,2 miljoner. Om vi kan leva med en rullskidbana mindre räcker samma budget till lika fina lekplatser i Skelleftehamn, Kåge, Byske, Bureå och fjorton andra platser i kommunen. Varför inte en ostlekpark i Burträsk? Eller en skatepark på Andertorp? Man kan få otroligt mycket vardagsrörelse för 40 miljoner om man investerar dem klokt.

Glad motionär

Svar direkt

Din insändare sätter fingret på en av de saker som är absolut klurigast i det politiska arbetet – att prioritera.

Satsningen på multibanan på Vitberget kommer att möjliggöra rullskidåkning för de som tränar längdskidor, men inte bara det – syftet är också att tillgängliggöra Vitbergsområdet för de som är rullstolsburna eller på andra sätt inte, i dagsläget, kan ta sig ut i området.

De satsningar vi gör i fritidsnämnden sker i nära samarbete med föreningslivet och efter pandemin har skidklubbarna i vår kommun sett ett ökat intresse från barn och unga, våra nya invånare och personer med funktionsvariationer.

Hälsa är, som du påpekar, en fråga kopplad till klass. Att skapa mötesplatser för våra barn och unga på idrottsplatser, i naturen och på fritidsgårdarna är av största vikt och en prioritering för både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Du nämner bland annat fotbollsplaner, och vi har satsat på konstgräsytor runt om i kommunen som används av skolor, föreningar och för spontanidrott. Vi ser heller ingen motsättning mellan din uppmaning att främja hälsa och rörelse som en rättighet oavsett klass, kön, ålder, etnicitet eller funktionalitet och multibanan – den möjliggör friluftsliv för fler.

Till sist vill vi tacka för att du lyfter frågan om hälsa och rörelse utifrån ett klassperspektiv – det är en fråga vi aktivt arbetar med.

Marie Bergslycka, ordförande i fritidsnämnden (V) och Isak Rådahl, första vice ordförande i fritidsnämnden (S)