Flygterminal – en huvudlös investering

Skribenten tycker att det är hybris att investera 800 miljoner i en ny terminal på Skellefteå Airport.

Skribenten tycker att det är hybris att investera 800 miljoner i en ny terminal på Skellefteå Airport.

Foto: Norran

Insändare2024-02-27 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun planerar att bygga en flygterminal för 800 miljoner kronor. Det är en huvudlös investering som måste stoppas. Klimatkrisen gör det nödvändigt att minska fossila utsläpp, både på kort och på lång sikt. Idag finns inga alternativ till fossilt flygbränsle och att ersätta detta med batterier eller vätgas är så här långt mest en orealistisk vision. Sanningen är att allt flygande måste minska avsevärt om vi ska nå de hållbara målen.

År 2045 ska de globala koldioxidutsläppen vara nere i 1 ton per person. En resa till Spanien tur och retur genererar cirka 1 ton. Det visar att charterresorna är en omöjlighet om vi vill undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Charterresor är fossillyx som kommer att tvingas upphöra. Det borde Skellefteå kommun inse.

Våra dåliga kommunikationer med tåg gör det nödvändigt med ett inslag av inrikesflyg i vår kommun, men för det behövs ingen flygterminal för 800 miljoner. Det räcker med nuvarande kapacitet på Skellefteå Airport.

Beslutsfattare, ta er samman och hejda denna hybris. Annars kommer vi att stå med en snygg terminal, övergiven och oanvänd, som ett monument över en fartblind och klimatkrisförnekande kommun.