Fem år av spräckta budgetar

Insändarskribenten tror att slutnotan för Karlgårdsbron kommer att ge kalla kårar för skattebetalarna.

Insändarskribenten tror att slutnotan för Karlgårdsbron kommer att ge kalla kårar för skattebetalarna.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-11-16 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur länge ska det få fortgå? Skellefteå kommun politiker har ansvaret vad än de säger. Att kommunen inte klarar av att hålla de fastställda budgeterna för byggnationer är häpnadsväckande. Om ett företag skulle bete sig som Skellefteå kommun gör finns de inte kvar. 

Om vi medborgare sätter en budget som är till för att klarar vardagen, och den spricker går det illa. Men så gör det inte för kommunen, de pytsar in skattepengar på löpande band när en budget har spruckit. 

Norran hade en artikel 2018 om hur många miljoner som kommunen har missat i sina budgetar för sina projekt. 2018 har de pytsat in 300 miljoner över fastställda budgetar. 2018 konstaterades det brister i politisk kontroll över budgetavvikelser och avsaknad av underlag . Vilket ledde till att man skulle ha bättre rutiner vid kommunens investeringar. 

Har det blivit så? Nej eländet fortsätter. Nu senast p-huset Renen 13 miljoner och man kan hävda att kommunen har varit med och finansierat ett fuskbygge 4 år gammalt 13 miljoner senare. 

Östra Navet inte klart än, och när räkningen kommer gissar jag att den är betydligt högre än budget. Karlgårdsbron nästa bygge som kommer ge kalla kårar för skattebetalarna. Snöröjningens budget redan sprucken och med det följer säkert ett sparbeting för resten av vinterns snöröjning. 

2018–2023, för de som har problem med matematik är det 5 år mellan dessa årtal. 300 miljoner har säkert blivit en bra bit över en halv miljard, närmar sig säkert 1 miljard förslösade skattepengar. 

Man bör även fråga sig vad kommunrevisorerna har för makt eller uppgift. De är de som ska hålla en viss ordning på kommunens finanser. Uppenbarligen har de ingen makt. Om Skellefteå kommun hade klarat av de budgetar som de satt, skulle äldreomsorgen, barnomsorgen, skolan, ja allt vad välfärd innebär haft en bättre utgångspunkt. Skellefteå ska ju föreställa vara en rik kommun.  I stället får vi höra att Sveriges samtliga kommuner har problem med välfärdsfrågorna. Då är det ok när Skellefteå kommun följer övriga Sverige. 

Är det så man driver ett företag eller en kommun? Något är på allvar fel. Och fortsätter det att vara fel kommer vi att se en helt ny morgondag.