Ett tryggt samhälle börjar med barnen

Skribenten tycker att situationen i barnomsorgen måste förbättras.

Skribenten tycker att situationen i barnomsorgen måste förbättras.

Foto: Fredrik Nygren

Insändare2023-12-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ska Skellefteå kommun förstå att vägen till ett tryggare samhälle börjar med barnen? Om vi ska få lägre brottslighet och mindre gängkriminalitet måste situationen i barnomsorgen och skola förbättras ordentligt. 

Arbetsmiljön för de som jobbar i förskola och skola behöver bli bättre och personalstyrkan ökas. Personalen måste få bättre arbetstider, bättre förutsättningar att utföra det jobb de är utbildade till och högre lön. I förlängningen innebär det att fler vill arbeta inom dessa områden och en mindre utsatthet för kollegor och barn vid sjukskrivningar hos personalen. 

Detta skulle också öka uppmärksamheten kring barn och ungdomar i riskgrupper, socialt utanförskap och barn/ ungdomar med psykisk ohälsa. Det är absolut inte värdigt att utsätta de små för ny personal som de inte känner så ofta som det sker idag. Dessutom ska personalen ansvara för okända barn de inte känner. 

Den som valt att utbilda sig till förskollärare eller lärare har med all säkerhet inte valt att jobba på en institution där endast de basala hinns med, dela ut mat och sköta hygienen. Det finns naturligtvis avdelningar som inte är så drabbade och där detta kan kännas som en överdrift, men på det stora hela måste väldigt mycket ändras nu om vi ska ha ett bättre samhälle om 15 år. Vi måste börja med det bästa vi har, barnen. 

Som Mikael Johansson, ordförande Sveriges Lärare i Skellefteå skrev i Norran den 4 december ”I slutändan drabbar det kommunmedborgarna nu och i framtiden”.