En miljö av massiv tristess

Skribenten vill helst inte se den här synen på Anderstorg i flera år till.

Skribenten vill helst inte se den här synen på Anderstorg i flera år till.

Foto: Patrik Johansson

Insändare2023-07-10 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Norran den 29 juni finns en artikel som talar om att kommunen nu ska göra en omstart av projektet vid Anderstorps centrum och gymnasieskola. Det ska utlysas en tävling om anbud. Med andra ord ett sedvanligt offertförfarande. Det är den ena sidan av saken.

Den andra och mer makabra är hur planerna på bostäder och parkeringshus inverkar på miljön för människor i närtid. Sommar 2023,
höst 2023, vinter 2023 och vår 2024. Sommar 2024 kommer det antagligen att se ut som det gör nu i juli 2023 och det ser inte bra ut.

I artikeln Patrik Larsen, mark- och exploateringschef vid Skellefteå kommun: "Tanken är att det ska börja byggas under det tredje kvartalet 2024."

Tredje kvartalet 2024, då är min fråga: Kommer det se ut som det gör kring Anderstorg i ett och ett halvt år till. Troligen två år till. De här stängslen, inhägnaderna, gruset överallt, avspärrningarna av cykelvägar och som en summa – en miljö av massiv tristess. För människor med rörelsehinder och för andra sköra människor innebär det här inhägnade området en sorts lättare typ av fängelse eller någon sorts flyktingläger.

I Anderstorps servicehus eller i huset som i folkmun har namnet Anderstorps centrum bor människor med svårigheter av olika slag. I den situation som uppkommit genom de påbörjade men pausade byggplanerna kommer många att känna sig som att de befann sig i en ännu snävare och trängre miljö än de var förut. Den psykiska hälsan? 

Ja, jag tror inte att den här miljön är bra. Det som kunde hjälpa är att kommun och byggherrar ordnade med asfalterade gång- och cykelvägar mot Stora Coop och västerut mot Sörböle och Sunnanå. Som det är nu är omgivningarna kring Andertorps centrum verkligen påfrestande.