Ekonomin bådar inte gott för Skellefteå kommuns framtid

Inflation, priser och räntor är några saker som kan drabba oss invånare och skattebetalare.

Skribenten funderar kring Skellefteå kommuns framtid och ekonomi.

Skribenten funderar kring Skellefteå kommuns framtid och ekonomi.

Foto: Martina Holmberg TT/Lars Eriksson

Insändare2023-07-27 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 14/7 var det en insändare i Norran om Skellefteå och tillväxt som kan sluta med ett brak eller för den delen en krasch. Vad man bör veta är vad ekonomichefen 2017 skrev:

"Skellefteå kommun har under 2017 börjat att låna in pengar för finansiering av sina investeringar. Tidigare har finansiering skett med det årliga investeringsutrymmet som skapas genom att kommunen skriver ner sina befintliga tillgångar samt årligen genererar ett överskott i verksamheten, det brukar vi kalla för egenfinansiering av investeringar. För några år sedan höjde kommunen sina investeringsnivåer och började då även att använda sparade medel från tidigare år. På grund av mycket höga investeringsnivåer har kommunen fr.o.m. 2017 även börjat med att till viss del också lånefinansiera sina investeringar. Prognosen är att låneskulden successivt kommer att öka upp till 40 000 kronor per invånare, vilket motsvarar ungefär 2 900 mnkr. Den totala investeringsnivån under åren 2015-2023 planeras till nästan 6 000 mnkr. Trots inlåningen planeras egenfinansieringen under perioden 2015-2023 att ligga på över 50 procent."

Det var 2017. Nu 2023, tror någon att kommunens planerade egenfinansiering har hållit med 50 procent? Jag tror definitivt inte det. Bör även tilläggas att 2015 var den privata belåningen enligt Kommuninvest för Skellefteås befolkning på 4:e plats i riket, med 99 000 kr. Detta är utöver 40 000 i låneskuld till Skellefteå kommun, per innevånare, vet inte om det har gjorts någon ny bedömning av Kommuninvest på den privata belåningen för 2023. Men vi skattebetalare är Skellefteå kommun.

Det som nu har hänt och händer med våra ekonomier bådar inte gott Inflation, räntor, ökade priser på allt så står vi inför, inte bara en spännande tid utan inför ett mycket allvarligt krasch snällt sagt, så även Skellefteå kommun.