Bara inte Skellefteås växande slutar med ett brak

”Skellefteå växer så det knakar” Känns uttrycket bekant? Jag antar det eftersom det används av näst intill alla politiker, i alla fall de i maktställning.

Skellefteå växer på alla ledder, men signaturen n´Anders höjer ett varningens finger.

Skellefteå växer på alla ledder, men signaturen n´Anders höjer ett varningens finger.

Foto: Adam Savonen

Insändare2023-07-14 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bara det inte blir så att ”Skellefteå växer så det brakar”, för man är från ansvariga politiker inte är intresserade av att tala om att Skellefteå kommun sticker ut när det gäller skuldsättning bland kommuner i Sverige. Man pratar gärna om hur mycket skatteunderlaget kommer att växa med inflyttning till nya jobb, men inte lika gärna att det föregås av jättestora investeringar i infrastruktur, skolor och förskolor och andra utgiftsposter som föregår just skatteintäkterna och som behöver finansieras via upplåning.

Skellefteå kraft är starkt och lönsamt, men är det tillräckligt? Det pågår ju och det finns många investeringar i det bolaget som inte heller är ”självfinansierade” på långa vägar och med ökade räntekostnader kan det även för de starkaste bli en ”käpp i hjulet”.

När det gäller en av huvudfrågorna, behovet av bostäder, så har visserligen det kommunala bolaget Skebo lyckats frigöra en hel del kapital via försäljningar till bland annat. SBB men som i sin tur ”kört huvudet i väggen” och håller på med en ”balansgång på slak lina”.

Nej! Det ”gör ont att växa” om det går för snabbt och något som vi Skelleftebor nu kanske får bevittna och kanske blir det istället för utrymmen för minskad kommunalskatt och ökad service motsatsen i form av besparingar och ”hyvling av kostnader” för strukturering av kommunekonomin är ju ingenting som Skellefteå kommuns snart 80-åriga styre någonsin förstått sig på eller är det kanske bara så att makt och kontroll alltid är det viktigaste oavsett konsekvenserna för kommunmedborgaren.