Det saknas fortfarande ett program för miljöarbetet

Att bara hänvisa till det som är gjort räcker inte – Skellefteå kommun behöver en politisk vision för framtiden.

Insändare 16 december 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Varför är Skellefteå kommun sämst i klassen?” (Norran den 13/12)Det där var en vass insändare, kära Realist. Varför har inte kommunen tagit ett politiskt grepp om det? Bryr man sig inte om klimatkollen? Kommunen förtjänar verkligen kritiken i insändaren. 

Men så svarar Karin Degerfeldt, och det tycker jag är ett delvis utmärkt svar. Mycket av det är i och för sig redan känt. Men varför har inte ledande politiker för länge sen trätt fram och berättat det här och tillfogat vilka mål kommunen har? Är Socialdemokraterna och Vänstern, som styr kommunen, inte överens om målen? Den processen har ju pågått flera år nu. Naturskyddsföreningen har under lång tid försökt få kommunen att presentera ett program, men utan resultat.

Och nu kommer en tjänsteman med en starkt komprimerad version som kanske kan bli del av ett program. Men det är inte ett program. Jag tycker att kommunledningen ska presentera som mål för klimatarbetet eller om de så vill hållbarhetsarbetet. I slutet på sitt svar på insändaren säger ju Karin Degerfeldt att man tänker visa att ett klimatneutralt samhälle inte är ett tråkigare, mer begränsat samhälle utan kanske både ett vackrare och smartare samhälle”. 

Men bästa kommunalråden Lorents Burman och Evelina Fahlesson – gå ut politiskt och berätta vad ni vill istället för att låta en anställd berätta vad man redan gjort. Det duger verkligen inte att kommunen, om den är framåtsyftande, skickar fram en tjänsteman för att säga en del av det som har gjorts och det som kan beslutas. Och det är ingen ide att debattera med en tjänsteman heller.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa