Det finns bättre lösningar för sophanteringen

Sophämtningen ska reformeras. Nya tider för sophämtningen i Skellefteå kommun. När man läser vad verksamhetschefen Agneta Lantto- Forsgren säger om, hur samrådet för sophanteringen och vilka synpunkter som inkommit, blir man inte förvånad.

Skribenten menar att det finns bättre lösningar på sophantering än den som Skellefteå kommun tänker införa.

Skribenten menar att det finns bättre lösningar på sophantering än den som Skellefteå kommun tänker införa.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-05-09 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En förvaltning har varit kritisk, men från befolkningen har det varit tyst. Borde inte förvåna någon att befolkningen har varit tyst. Hur gick det med folkomröstningen av Karlgårdsbron? Befolkningen blev överkörd, trots ett nej så byggs den nu. Det är inte första gången när medborgarna ger sin syn på kommunens idéer som de blir överkörda av tjänstemän och politiker, brandstationen är ett exempel till. 

I Norran den 4/5 säger verksamhetschefen att de anställda chaufförerna inte har invändningar mot klivande ut och in i bilen vid varje fastighet. Konstigt att det inte är en arbetsmiljöfråga och att de inte protesterat. De har som de allra flesta insett att det inte löns som i övrigt när anställda och befolkningen avviker eller kritiserar, för det är redan ett fattat beslut trots uppmaningen om samråd.  

Vad som kan tyckas vara en snillrik lösning kan i andra ögon vara en mycket tveksam lösning. Nästa fråga är, hur många andra tillvägagångssätt har man granskat för att hitta en bra lösning för sophanteringen? En sak är säker, hållbar lösningar finns på andra plats i landet. Frågan är har de överhuvudtaget letat på flera platser än en? 

Eskilstuna har en helt annan lösning. Där behövdes det inte byta ut kärl, ej heller sopbilar. De har en bättre lösning. I Eskilstuna har man färgade påsar som slängs i samman sopkärl. Sju olikfärgade påsar som används för att sortera avfallet på rätt sätt. 

Väl framme så används ett transportband där man har optisk avläsning, och soppåsarna hamnar i rätt fraktion av avfall. 99 procent av avfallet återvinns enligt det kommunalägda EEM. 

Ett glädjande besked till Eskilstunaborna är att 2023 sänker de sophanteringsavgiften, något som inte kommer att ske i Skellefteå när de inför nya sopkärl och nya sopbilar, mer en kostnadsökning. Om man verkligen vill ha samråd så bör man ha fler exempel på lösningar nu står slaget om det några tjänstemän redan bestämt att vi ska ha. Är det samråd? Tumme upp 28 tumme ned 105.