De äldre förtjänar bättre, men vi gör vårt bästa

När jag läser insändaren som publicerades i Norran den 23/11 "De äldre förtjänar bättre" blir jag som vårdbiträde på ett kommunalt vård-och omsorgsboende uppriktigt ledsen.

Skribenten beskriver sin verklighet inom äldreomsorgen. (Arkivbild).

Skribenten beskriver sin verklighet inom äldreomsorgen. (Arkivbild).

Foto: ERIK G SVENSSON

Insändare2023-12-01 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som skribenten skriver så är det viktigt med utbildad personal men det man inte får glömma är att en utbildning till undersköterska inte garanterar ett bättre omhändertagande. Mycket handlar även om personliga egenskaper samt en vilja att göra ett bra jobb, vilket blir tydligt för en anställd som både sett kompetenta och arbetsamma undersköterskor och vårdbiträden men även tvärtom där både undersköterskor och vårdbiträden inte alls sköter sitt jobb på ett sätt som skulle förväntas av dem.

Vad gäller vårdtagare med svårigheter att gå som sedan hamnar i rullstol så är det inte av anledningarna som skribenten beskriver med oerfaren personal eller avsaknad av sjukgymnast som är den vanligaste anledningen till att det sker. Gångträning utförs men den naturliga försämringen av fysiken leder till slut till att rullstol kan komma att behöva användas, även fall kan vara en bidragande orsak som inte nödvändigtvis behöver bero på outbildad personal.

Att det inte man tagit bort all form av aktiviteter för vårdtagare är inte heller sant. Där jag arbetar arrangerar vi varje månad flertalet aktiviteter som alla vårdtagare kan delta i med bland annat bingo, gemensamma fika vid brasan mellan avdelningar, pyssel samt andakter och gudstjänster.

Att våra vårdtagare inte skulle få komma ut är inte heller sant, vi är ute och promenerar med dem som kan samt tar ut dem med rullstol flera gånger i veckan och på vårt boende hade vi även en promenadutmaning för att få ut vårdtagare ännu mer under våren.

Det jag kan hålla med om är att vårdtagarna förtjänar ännu bättre men med tanke på personalbrist på grund av mycket uppsägningar av anledningar som hög stress och arbetsbelastning samt låga löner så gör vi som är kvar allt vi kan för att vårdtagarna ska få en så fin och meningsfull sista tid i livet som möjligt. Visst finns det medarbetare som inte känner ett lika stort engagemang och som kanske borde söka sig till ett nytt arbete men det gäller verkligen inte alla. 

De allra flesta vill göra ett bra arbete för vårdtagarna och förgylla deras sista tid i livet och det är synd att kritiken ska komma till oss när problemet istället ligger högre upp där chefer skulle behöva ta större ansvar för att säkra att kompetent och engagerad personal stannar med bättre arbetsmiljö och löner.