Är Norran en tidning enbart för Skellefteå?

I Norran fanns den 9/1 en helsidesannons med en ny klatschig slogan för vår lokaltidning: "Kom närmare med Norran". Det är säkert någon som har tänkt till rejält för att komma på den och i princip är det en bra formulering för en lokaltidning.

Skribenten har funderingar över Norrans spridningsområde och får svar direkt.

Skribenten har funderingar över Norrans spridningsområde och får svar direkt.

Foto: Ingela Lekfalk

Insändare2023-01-24 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessvärre signalerar Norran än en gång att det är Skellefteå som är viktigt genom texten: "Kom närmare händelserna i Skellefteå". Jag vet inte hur många gånger de senaste åren som signaler liknande denna kommit från Norran och jag har slutat räkna de tillfällen när jag kommenterat, skrivit på Facebook-sidan eller mejlat redaktionen i detta ämne.

Jag bor i Skellefteå men har mina rötter i Malå. Min bekantskapskrets där består av tänkande och samhällsintresserade människor men många av dem har valt att avsluta sin prenumeration på Norran när lokalredaktionen lades ner och bevakningen blev kraftigt försämrad. Några tappra tänker som jag, att det är en slags medborgerlig plikt att försöka bidra till att det finns informationskanaler i samhället under redaktionellt ansvar, något som Leo Wikberg beskrev bra i en ledartext

Mellan de uppenbara klavertrampen suckar vi enskilt och i sällskap över hur svag den lokala bevakningen blivit. Ibland känns det som att inlandsorterna blir intressanta främst när det dyker upp någon kommunal skandal. Vissa företeelser i Skellefteå stad lyfts däremot i stort sett dagligen. Det är inget fel med det i sig och jag utgår ifrån att Norrans ledning har insikter i vad prenumeranterna är intresserade av att läsa om och vilket innehåll som genererar reklamintäkter. Men obalansen är påtaglig.

Det var kanske synd att tidningen bytte namn från "Norra Västerbotten". Jag vet att lokalredaktion finns i Norsjö och riktar inte kritik mot dem som gör vad de kan där men undrar: Vad händer med den lokala journalistiken? Finns det skäl att vara Norranläsare utanför Skellefteå framöver?

Malåbo i Staan

Svar direkt

Hej!

Jag förstår att valet av ordet Skellefteå i ”Kom närmare”-kampanjen kan sticka i ögonen på läsare från andra kommuner, vilket aldrig var avsikten. Åsikten är relevant och har framförts till ansvariga för kampanjen, så framöver kommer det istället att stå ”norra Västerbotten”, vilket är mer korrekt då vi har läsare i hela norra Västerbotten.

Vad gäller kritiken mot vår bevakning utanför Skellefteå kommun så gäller följande: Vi har förstärkt vår närvaro i Malå och Norsjö sedan ett par år tillbaka, då vi gått från att ha en lokalredaktör som ensam bevakade båda kommunerna, till att kunna utöka med ytterligare 1,4 tjänster tack vare statligt stöd för så kallade ”Vita fläckar”. Utan detta stöd hade vi inte kunnat ha den bevakning vi har i dag, eftersom det helt enkelt bor för få personer i Malå och Norsjö för att det ska vara ekonomiskt lönsamt. 

Under december månad hade vi 35 artiklar från Malå och Norsjö och bland dessa fanns bland annat lägenhetsbranden i Malå, gamingtjejen Nellie som berättade om spelbranschens baksida, grönt ljus för tågtestbanan, kvarlevorna efter försvunna Olle hittades och Norran var enda media på plats, Coop i Norsjö utökar öppettiderna. För att nämna några exempel. 

Jämför man med andra orter av samma storlek sett till befolkning, så som Kåge eller Bureå, så är det betydligt fler. Vilket ju också är rimligt eftersom Malå och Norsjö är egna kommuner. Så jag tycker att vi har en bra bevakning av inlandet, även om vi så klart alltid kan bli bättre. Där är tipsen från er läsare oerhört viktiga. Vi vill veta vad som händer inom alla områden. Tipsa oss gärna på mejladressen tipsa@norran.se eller kontakta lokalredaktören Lennart Enkvist på mejlen lennart.enkvist@norran.se eller telefon 0910-577 76.

För oss är alla prenumeranter lika viktiga och vi gör vårt bästa för att kunna leverera den bästa lokala journalistiken. Därför är ditt stöd som prenumerant ovärderligt.