Vattenfalls nästa steg mot jättebatteriet i Blaiksjön

Vattenfall fick svaren de önskat på frågorna om Juktans pumpkraftverk. Nu tas nästa steg mot att bygga ett av Sveriges största batterier. "Nu vet vi att ombyggnaden är både lönsam och teknisk möjlig", säger Johan Dasht.

Planerna på att omvandla Juktans kraftstation till pumpkraft går nu in en förprojekteringsfas.

Planerna på att omvandla Juktans kraftstation till pumpkraft går nu in en förprojekteringsfas.

Foto: Vattenfall

Skellefteå2023-12-13 15:00

Igår meddelade Skellefteå Kraft en miljardinvestering i vattenkraften i Skellefteälven, men de är inte ensamma att satsa på utbyggd vattenkraft.

Under våren 2023 gick Vattenfall ut med sina planer på att bygga ny vattenkraft på fyra platser i Lule- och Umeälven. Först ut att ta nästa steg blir planerna på att återställa vattenkraftverket Juktan till ett pumpkraftverk. 

Johan Dasht, vd Vattenfall vattenkraft AB, berättar att de nu lägger 57 miljoner kronor på en förprojektering av Juktan efter att förstudien blivit färdig.

– Vi kände redan till att vi skulle kunna få ut stor effekt och förstudien har bekräftat det vi trodde. Nu vet vi att ombyggnaden är både lönsam och tekniskt möjlig, säger Dasht.

Juktan var pumpkraftverk fram 1996 och då fungerade det så att vatten pumpades från sjön Storjuktan till Blaiksjön och när kraftverket behövde producera så släpptes vattnet från Blaiksjön igen. 

Om Juktan åter blir en pumpkraftstation så skulle det fungera som ett batteri, där kraftstationen under fyra dygn kan rycka in och producera upp en effekt på 315 MW (Jämförelsevis producerar Juktan idag en effekt på 26 MW som traditionellt vattenkraftverk). 

Det blir då Sveriges största pumpkraftverk och även ett av landets största batterier bildligt talat och effekten motsvarar 300 000 elbilar, enligt Vattenfall.

– Det har hänt mycket med elproduktionen i Sverige sedan Juktan byggdes och idag ökar andelen oplanerbar vindkraft. Med det följer en variation med toppar och dalar, säger Johan Dasht.

Det Vattenfall nu ska göra är bland annat att räkna på kostnaderna och leveranstider på komponenter för att kunna ta fram en kravspecifikation.

– Vi vill återanvända så mycket som möjligt av exempelvis infrastrukturen, men vi behöver också räkna på nya komponenter. 

Ytterligare en del är att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning och förbereda en ansökan om miljötillstånd för att sedan gå till Mark- och miljödomstolen med ansökan under 2024 med förhoppningen om förhandling i början av 2025.

När det gäller själva miljötillståndet så blir detta ett helt nytt tillstånd. Sedan tidigare pågår ett arbete som syftar till att nya moderna tillstånd ska tas fram för vattenkraften i Sverige. 

Den har satts på paus sedan Svenska Kraftnät fått i uppdrag att utreda konsekvenserna vilket ska redovisas i början av nästa år.

– Vi har stora förväntningar på det. Det finns ett mål och ett tänk med att alla anläggningar ska uppfylla moderna miljövillkor, men det får inte påverka produktionsförmågan och reglerkraften. När pausen är över ska det finnas en tydlig övergripande styrning av det här arbetet.

Blaiksjön har tidigare figurerat i tidningsrubriker efter att gruvavfall dumpats i sjön och orsakat miljöskada. Men enligt Vattenfall så ska deras verksamhet inte påverkas negativt av detta.

– Gruvverksamhet har bedrivits där och det finns vissa förekomster från den tiden, sen har det ju vidtagits åtgärder och för befintlig verksamhet så lever sjön upp till alla förväntningar och krav. Sen ska vi göra samma analys i den nya verksamheten och ambitionen är att det ska vara oförändrat, säger Dasht.

Vattenfall utreder även ökad produktion i Porjus, Messaure och Harsprånget. De två förstnämnda ligger längre fram i tiden, men Johan Dasht säger att de hoppas kunna nå ett investeringsbeslut för Harsprånget under 2024.

Planen för Juktan

• Vattenkraften balanserar elsystemet och reglerar icke planerbar elproduktion.
• Ett pumpkraftverk är en särskild form av vattenkraftverk som lagrar energi i form
av vatten som pumpas upp till ett vattenmagasin och kan producera elenergi när
den behövs.
• Planeras att tas i drift 2032.
• Den nya anläggningen kan uthålligt producera med effekten
300 MW under fyra dagar.
• Ombyggnaden omfattar bland annat en ny turbin, generator, transformator och
400 kV ställverk ovan jord.
• Vattenfall har fyra pågående expansionsprojekt inom vattenkraft: Juktan,
Harsprånget, Messaure och Porjus.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!