– Det är ännu för tidigt att säga hur stor investeringen blir men det handlar om belopp i miljardklassen, säger Susanne Öhrvall, affärsenhetschef vattenkraft, Skellefteå Kraft.
Skellefteå Kraft satsar hårt på att öka kapaciteten i sina befintliga kraftverk i Skellefteälven. Lyckas de med detta i hela älven handlar det enligt beräkningarna om att frigöra 330 megawatt, vilket exempelvis skulle motsvara hela Umeå stads behov.
Först ut i den här omfattande satsningen blev den pågående storsatsningen i kraftverket i Rengård som på många sätt är unik i Sverige. Här har man renoverat en turbin och sätter in ytterligare en. Denna investering går loss på cirka 900 miljoner kronor. Invigning av den beräknas ske under hösten 2024.
Nu utreder Skellefteå Kraft även en utbyggnad av kraftverken i Krångfors och Granfors.
– Om man ser till vilken effektökning detta skulle innebära har vi inte gjort något liknande sedan vårt första kraftverk byggdes i Finnfors 1906-1908, berättar Susanne Öhrvall.
Stationerna i Krångfors och Granfors, som ligger efter varandra i älven, är i dag med sina effekter på 60 respektive 40 megawatt flaskhalsar i Skellefteälvens flöde. En ökning av effekten till 100 respektive 60 megawatt, som utbyggnaden skulle medföra, möjliggör ett jämnare vattenflöde genom hela nedre delen av älven, då samtliga kraftverk han hantera lika stora vattenflöden.
– Genom att installera helt nya turbiner i anslutning till de två befintliga kraftverken ökar hela älvens förmåga att leverera den förnybara kraften, säger Susanne Öhrvall.
Hon konstaterar att dessa två projekt är de sista pusselbitarna i arbetet med att optimera nedre delen av Skellefteälven.
– Denna storsatsning möjliggör att vi kan reglera flödet i älven beroende på utbud och efterfrågan på ett allt bättre sätt. Förändring kommer att ge en minimal påverkan på den befintliga vattenmiljön, berättar Susanne Öhrvall.
Skellefteå Kraft tar ett eventuellt investeringsbeslut efter ett beviljat miljötillstånd från mark- och miljödomstolen i Umeå. I höst har samrådsprocessen inletts med länsstyrelsen, berörd allmänhet och andra aktörer. I måndags hölls bland annat ett samrådsmöte i Krångfors byagård.
– En utbyggnad av dessa anläggningar beräknas ta cirka fem år efter att ett miljötillstånd beviljats så en invigning skulle då kunna vara aktuell omkring 2030, säger Susanne Öhrval, som räknar med att ansökan till mark- och miljödomstolen kan lämnas in under sommaren 2024.
Det finns inte utrymme för fler turbiner i de befintliga stationerna. Därför planerar det uppströms dammarna att byggas helt nya stationer med var sin turbin både i Krångfors och Granfors. I Granfors på den norra sidan av älven och i Krångfors på den södra sidan.
Det planeras även att byggas nya utloppstunnlar. I Granfors bedöms den bli cirka 200 meter lång och i Krångfors handlar det om 450 meter.
– Vi utredde även möjligheten att bygga en tunnel mellan Granfors och Krångfors för att kunna samla fallhöjden vid båda stationerna, men vi valde i stället att satsa på de två kortare tunnlarna, berättar Susanne Öhrvall.
En utbyggnad skulle öka vattenavledningen genom turbinerna i Granfors från 260 kubikmeter per sekund till 370 och för Krångfors handlar det om en ökning från 265 till 370 kubikmeter per sekund.