Vi synar skolministerns försök till avledningsmanöver

”Medan du framhåller en omgörning av friskolesystemet, låt oss inte glömma att ni i riksdagen har röstat emot våra förslag för att reda upp marknadsskolan.”
”Medan du framhåller en omgörning av friskolesystemet, låt oss inte glömma att ni i riksdagen har röstat emot våra förslag för att reda upp marknadsskolan.”

Slutreplik på Lotta Edholms artikel ”Skolministern: Vi ska ta tillbaka skolan till grunderna” på norran.se den 1/11.

Slutreplik 8 november 2023 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för ditt svar, Lotta Edholm. Men låt oss vara ärliga: ditt svar speglar inte den förändring som skolan verkligen behöver. I stället för att adressera de djupgående problemen kastar du fram kosmetiska förändringar som om de skulle lösa allt. 

Du talar om skolans grundläggande principer, men vilka principer är det egentligen din politik förespråkar? Tyvärr kan jag inte se någon liberalism i det ni gör idag. Jag noterar att dina partikollegor här i Skellefteå, med sina två mandat i kommunfullmäktige, ivrigt verkar försöka försvara den kurs ni stakat ut. Ironiskt nog en kurs där ni tycks ha övergett era liberala rötter.

Medan du framhåller en omgörning av friskolesystemet, låt oss inte glömma att ni i riksdagen har röstat emot våra förslag för att reda upp marknadsskolan. Det är ni som försvarat detta haveri till system som vi har idag. Jag får konstatera att ni helt enkelt velat skydda era vänner som äger skolor. För detta perspektiv har ni ett ansvar och det får ni stå för. I kontrast till detta är vårt motiv för skolan att alla medborgare har rätt till ett skolsystem som är värt namnet.

Lärarbrist, ökande klyftor och minskad likvärdighet - det är dessa frågor vi borde fokusera på. Istället framstår ditt fokus på till exempel skärmar nästan som en avledningsmanöver. Läromedel är självklart viktiga, men det finns större brister att ta itu med. Den viljan verkar inte finnas hos er. 

När det kommer till ekonomin, vill jag påminna om att vi, Socialdemokraterna, har varit redo att samarbeta och kompromissa för Sveriges bästa. Men tyvärr har ditt partis kompromisser mest handlat om att ge upp er egen ideologiska grund för att passa in i den nuvarande SD-regeringen. Det är ni som är ansvariga för statsbudgeten och det är er politik som inte vill stötta kommunerna i det kärva ekonomiska läge som nu är en verklighet på grund av SD-regeringen. Att beskriva verkligheten som något annat är djupt oärligt av dig. 

Ditt besök i Skellefteå hade varit uppskattat, men jag förstår om din tidsplan är full med att försöka balansera ditt parti på en allt skakigare liberal grund.

Avslutningsvis, jag hoppas att du och ditt parti kommer att reflektera över var ni står idag. För Sveriges skull, för skolans skull, och för er egen ideologis skull. Det är dags att ta ett steg tillbaka och verkligen fråga er själva vad det är ni vill åstadkomma. Den väg ni nu vandrar är i bästa fall ambitionslös och i sämsta fall farlig.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa