Slutreplik: Regionen måste ta sin del av ansvaret

Slutreplik på Anna-Lena Danielssons (S) debattartikel ”Nära vård görs tillsammans av regionen och kommunerna”, i Norran den 20/9.

”Om primärvården ska vara det naturliga förstahandsvalet när man är sjuk måste man ha en långsiktig plan för primärvården och tydliggöra uppdraget.”

”Om primärvården ska vara det naturliga förstahandsvalet när man är sjuk måste man ha en långsiktig plan för primärvården och tydliggöra uppdraget.”

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Slutreplik2024-09-29 22:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna-Lena Danielsson (S) antyder i sin replik att jag inte har kunskap om vad Nära vård är och det arbete som görs. Jag kan lugna henne med att jag mycket väl vet vad Nära vård är. Hon ondgör sig dessutom över att jag inte nämner kommunernas viktiga roll och personcentrering som är två ytterst viktiga grundpelare när det gäller nära vård.

Anna-Lena Danielsson (S) glider undan. Hon nämner i förbifarten att fast läkarkontakt är en del i Nära vård och att Socialstyrelsens riktvärde för fast läkarkontakt ska nås.

Vilka åtgärder har den politiska S-majoriteten tagit för att detta mål ska uppnås? När jag gör verksamhetsbesök i primärvården får jag klara besked; allt fler arbetsuppgifter läggs på primärvården men dessvärre följer inte pengarna med.

Om primärvården ska vara det naturliga förstahandsvalet när man är sjuk måste man ha en långsiktig plan för primärvården och tydliggöra uppdraget.

Det råder brist på allmänläkare och distriktssköterskor inom primärvården. Den höga arbetsbelastningen inom primärvården snarare avskräcker läkare till att söka då de får veta att det i dagsläget i många fall handlar om att släcka bränder i stället för att utföra ett arbete av hög kvalitet, där det finns tid för patienten och för reflektion.

Anna-Lena Danielsson (S) har som hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande ett stort ansvar att se till att regionen har en primärvård som kan vara navet i Nära vård. Visst ska regionen samverka med länets kommuner men regionen måste ta sin del av ansvaret och som det ser ut idag, trots att processen kring Nära vård nu pågått i några år, finns det mycket att önska för att regionen ska vara en part att räkna med.

Vi liberaler anser att det är viktigt att kunna välja sin läkare och hälsocentral men dessvärre är det inte möjligt med fast läkarkontakt när det råder brist på personal.

Den röd-gröna majoriteten är svaret skyldig till länsbor och till personal inom primärvården.

Maria Lundqvist Brömster, gruppledare (L)