Replik: Nära vård görs tillsammans med kommunerna

Replik på Maria Lundqvist Brömsters (L) debattartikel ”Fast läkare – bra för både patienter och primärvården” i Norran den 11/9.

”Nära vård är en stor process och omställning som pågår i hela landet. Nära vård handlar inte om en ny organisation utan om nya arbetssätt inom primärvården.”

”Nära vård är en stor process och omställning som pågår i hela landet. Nära vård handlar inte om en ny organisation utan om nya arbetssätt inom primärvården.”

Foto:

Replik2024-09-20 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Lundqvist Brömster (L) nämner i sin debattartikel många viktiga delar som vi behöver jobba med inom hälso- och sjukvården för att kunna ge god vård till medborgarna och för att vara en attraktiv arbetsgivare. Dock verkar Lundqvist Brömster inte ha kunskap om vad nära vård är och det arbete som görs. Det är anmärkningsvärt att Lundqvist Brömster vare sig nämner kommunernas viktiga roll och personcentrering som är två ytterst viktiga grundpelare när det gäller nära vård.

Nära vård är en stor process och omställning som pågår i hela landet. Nära vård handlar inte om en ny organisation utan om nya arbetssätt inom primärvården. Detta kan vara utmanande för både oss politiker och för anställda inom hälso- och sjukvården.

När den äldre befolkningen ökar och färre ska försörja fler så behöver hälso- och sjukvården ställa om både utifrån ett ekonomisk och ett personalperspektiv. Då måste vi använda resurserna på ett effektivt sätt och som gör störst nytta för medborgarna.

Talar man om primärvården så tänker nog många på sin hälsocentral eller sjukstuga men detta är bara en del av den vårdnivå som heter primärvård. Ansvaret för primärvården är uppdelat mellan regionerna och kommunerna, och i dagsläget står kommunerna för 37 procent av den svenska primärvården. Omställningen till nära vård är därmed inget vi från regionen kan klara på egen hand, utan det är nödvändigt att vi gör detta tillsammans med länets kommuner.

Fokus inom nära vård är patienten. Fast läkarkontakt är en del i detta och här har vi tagit beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden om att Socialstyrelsens riktvärde för fast läkarkontakt ska nås. Men för patienter med komplexa vårdbehov så behöver vi också samverkan för att kunna ta hänsyn till patientens livssituation och vårdbehov.

Likt att det inte finns en enkel lösning att vårda den patient med ett komplext vårdbehov så finns det inte en enkel lösning för att 15 kommuner och en region ska ställa om till nära vård. Att hitta ett sätt som fungerar för Västerbotten och för västerbottningarna är en komplex process där arbetet och omställningen pågår här och nu.

Anna-Lena Danielsson (S), regionråd och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande