Fast lĂ€kare – bra för bĂ„de patienter och primĂ€rvĂ„rden

Sedan 1980 talet har liberalerna drivit frÄgan om fast lÀkare/huslÀkare. Detta för att förbÀttra tillgÀnglighet och kontinuitet i sjukvÄrden och vi fortsÀtter ihÀrdigt att driva frÄgan.

”Ingen kan vĂ€l ha undgĂ„tt den omstĂ€llning till den nĂ€ra vĂ„rden som pĂ„gĂ„r i hela landet. Men i detta arbete mĂ„ste vi lĂ€gga in en högre vĂ€xel.”

”Ingen kan vĂ€l ha undgĂ„tt den omstĂ€llning till den nĂ€ra vĂ„rden som pĂ„gĂ„r i hela landet. Men i detta arbete mĂ„ste vi lĂ€gga in en högre vĂ€xel.”

Foto: TT

Debatt2024-09-11 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Trots att det varit lagstadgad rĂ€tt sedan början av 1990-talet att ha en fast huslĂ€kare Ă€r det fĂ„ medborgare som har det idag. I Norge har man kunnat visa pĂ„ att akutbesöken minskat med 30 procent och dödligheten med 25 procent om man som patient haft samma lĂ€kare i 15 Ă„r eller mer. Attraktionskraften för att arbeta inom primĂ€rvĂ„rden som lĂ€kare skulle avsevĂ€rt öka om region VĂ€sterbotten och den rödgröna majoriteten tog denna lagstadgade rĂ€tt pĂ„ största allvar. 

Ingen kan vĂ€l ha undgĂ„tt den omstĂ€llning till den nĂ€ra vĂ„rden som pĂ„gĂ„r i hela landet. Men i detta arbete mĂ„ste vi ”lĂ€gga in en högre vĂ€xel”. NĂ„gra förslag som vi liberaler lĂ€gger i detta omstĂ€llningsarbete Ă€r:

- Skapa fler platser för grundlÀggande tjÀnstgöring och specialistutbildning. Dagens lÀkarstudenter Àr framtidens specialistlÀkare.

- Vi mÄste uppmuntra fler lÀkarstudenter att vÀlja allmÀnmedicin.

- Möjliggöra för mer forskning inom primÀrvÄrden sÄ att de medarbetare som vill forska fÄr göra det. Liberalerna vill att fler akademiska hÀlsocentraler startar upp.

- FörbÀttra arbetsmiljön med god löneutveckling, hÄllbara arbetsscheman och möjlighet till ÄterhÀmtning för vÄra medarbetare.

- FortsÀtta att satsa pÄ digitala lösningar och nya arbetssÀtt för att nyttja medarbetarnas kompetens.

- Lyssna pÄ vÄra medarbetare. De vet bÀst vad som behöver göras. DÀrför ska delaktighet och inflytande öka.

Maria Lundqvist Brömster, regiongruppledare (L)