Kärnkraften behövs i den gröna omställningen

Slutreplik på Linnea Öhman (MP) och Linus Lakso (MP) replik ”Förnybar energi – billigare, miljövänligare och säkrare” i Norran den 9/10.

”Bakgrunden till Moderaternas förslag – att Skellefteå kommun ska ha en planeringsberedskap för olika slags energiproduktion, inklusive kärnkraft – är vår framtidsspaning att kommunen kan behöva ta ställning till sådana etableringsförfrågningar.”

”Bakgrunden till Moderaternas förslag – att Skellefteå kommun ska ha en planeringsberedskap för olika slags energiproduktion, inklusive kärnkraft – är vår framtidsspaning att kommunen kan behöva ta ställning till sådana etableringsförfrågningar.”

Foto: Christine Olsson/TT

Slutreplik2023-10-23 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiets bidrag till svensk energipolitik är ett haveri. I regeringsställning la partiet och Socialdemokraterna ner fungerande och planerbar energiproduktion i form av kärnkraft. Miljöpartiet har också bidragit till stor osäkerhet för vattenkraften genom att ivrigt driva fram omprövningen av miljötillstånden för i stort sett all vattenkraft i landet. Denna avvecklingspolitik har bidragit till en instabilitet i energisystemet som visat sig slå mot svenskarnas plånböcker och mot näringslivets konkurrenskraft, i form av extrema el-priser, exempelvis förra vintern. Det är således ett slag mot en hållbar klimatpolitik där tillväxt, utveckling och grön omställning ska gå hand i hand. Dessbättre har M-KD-L-regeringen pausat omprövningen av vattenkraften samt vidtagit åtgärder som ska möjliggöra för ny kärnkraft i Sverige.

För att Sverige ska nå klimatmålen om nettonollutsläpp år 2045 beräknas elbehovet att fördubblas. Till skillnad från Miljöpartiet inser Moderaterna att detta kräver en mycket stor utbyggnad av olika typer av fossilfri elproduktion. Det kommer att krävas vindkraft, solkraft, kraftvärme, effektökningar av vattenkraften samt kärnkraft. Vi ser också potentialen i energilagring genom exempelvis batterier eller vätgas. Att återupprätta stabiliteten i energisystemet är dock en central fråga, vilket den nuvarande regeringen har stort fokus på.

I ljuset av att de olika kraftslagen behövs och kompletterar varandra är det mycket olyckligt att den tidigare S-MP-regeringen drev en politik som undergrävde den planerbara energiproduktionen samtidigt som den väderberoende gynnades. Det tydligaste exemplet på detta är den statliga subventioneringen av vindkraften, samtidigt som beskattningen och avgifterna för kärnkraften utökades kraftigt. Argumentet kring dyr kärnkraft är därför gravt missvisande.

Bakgrunden till Moderaternas förslag – att Skellefteå kommun ska ha en planeringsberedskap för olika slags energiproduktion, inklusive kärnkraft – är vår framtidsspaning att kommunen kan behöva ta ställning till sådana etableringsförfrågningar. Industrisatsningarna i Norrland bedöms öka elbehovet med ca 90 TWh på bara drygt två decennier. Det motsvarar i storleksordningen 10 normalstora kärnreaktorer eller många tusen vindkraftverk. Att fullt ut effektivisera befintlig vattenkraft möter en del av detta, men stora behov kvarstår.

Det är tydligt att Miljöpartiets svar på detta är stora stålskogar med vindkraftverk. Vi tror inte på den modellen. Vid avvägningen av olika intressen, stabiliteten i energisystemet, lokal hänsyn till markanvändning, närboendes påverkan, med mera, är vår slutsats att det krävs en mix av ny fossilfri elproduktion, där kärnkraften inte ska uteslutas. Det är därför Moderaterna vill ta fram en kärnkraftsplan såväl som en vindkraftsplan för Skellefteå kommun.