Förnybar energi – billigare, miljövänligare och säkrare

Replik på Andreas Löwenhööks (M) debattartikel ”Ja till kärnkraft i Skellefteå kommun” i Norran den 4/9.

”Varje år som Moderaterna lägger på att drömma om kärnkraft innebär mer utsläpp av koldioxid som ligger kvar i atmosfären och värmer upp jorden år efter år.”

”Varje år som Moderaterna lägger på att drömma om kärnkraft innebär mer utsläpp av koldioxid som ligger kvar i atmosfären och värmer upp jorden år efter år.”

Foto: Nicklas Kihlberg

Replik2023-10-09 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den gröna omställningen som Miljöpartiet länge arbetat för är på gång i norra Sverige. När fossila bränslen ska fasas ut växer efterfrågan på elektricitet och många företag vill etablera sig i Skellefteå. När Moderaterna vill planera för kärnkraft här uppe tycks de helt ha missuppfattat vad nyindustrialiseringen i norr går ut på. 

De två huvudorsakerna till att den gröna industriomställningen sker i norra Sverige är att vi kan erbjuda billig el och att vi har förnybar och hållbart producerad el. Nu föreslår Moderaterna att vi istället ska satsa på dyr och ohållbar el. 

Både ledande energiforskare på Chalmers och Internationella energiorganet (IEA) har konstaterat att det inte bara är möjligt att genomföra elektrifieringen med ett helt förnybart energisystem utan att det dessutom är billigare. Vidare är det miljövänligare och säkrare. Sol- och vindenergi kan balanseras med hjälp av vätgas, vattenkraft och batterier till exempel. Ny teknik underlättar för användare att anpassa sin elförbrukning till när tillgången är som högst och priserna som lägst. 

Forskare har varnat för att kärnkraftens produktion blir allt svårare att planera i ett varmare klimat. Sommaren 2018 tvingades Ringhals stängas ned i tre dygn när havsvattnet blev för varmt för att kyla reaktorerna med. 

Moderaterna får små modulära kraftverk (SMR) att låta som en enkel lösning för framtida energiförsörjning. För det första är det en teknik som inte existerar på marknaden, för det andra behöver de precis som andra anläggningar en stor yta för att klara säkerheten. Det tar dessutom ungefär lika lång tid att anlägga dem som ett större kraftverk. För klimatets skull behöver utsläppen minska de närmaste åren. Varje år som Moderaterna lägger på att drömma om kärnkraft innebär mer utsläpp av koldioxid som ligger kvar i atmosfären och värmer upp jorden år efter år. Kärnkraft är inte klimatpolitik. 

Till saken hör att kärnkraftverk pekats ut som potentiella måltavlor i krig och för terrorister. Att i dagens säkerhetspolitiska läge vilja sprida ut kärnkraftverk över hela landet menar vi är oansvarigt. Vi ser allvarligt på att Moderaterna vill utsätta Skellefteborna för de risker det innebär att ha kärnkraft i sitt närområde när det inte ens behövs.

Att lägga resurser på att planera för eventuell kärnkraft i Skellefteå vore i bästa fall slöseri med tid och skattebetalarnas pengar. I värsta fall riskerar det att försvaga den bild som byggts upp av Skellefteå som föregångare inom hållbarhet. Skellefteå kommun bör istället vara tydliga med ambitionen att förbli en ledande aktör i den gröna omställningen och att förnybar energi är det enda som gäller i Skellefteå. 

Moderaterna talar dessutom med kluven tunga när de påstår sig slå vakt om alla fossilfria energislag. Runt om i Sverige motarbetar Moderaterna över 100 TWh vindkraft på land och på regeringens bord ligger just nu ansökningar för havsbaserad vindkraft på över hundra TWh. Om inte M slutar att sätta käppar i hjulet för den förnybara energin hotas hela den gröna energiomställningen, jobb och investeringar tänkta att göras i norra Sverige är på väg att hamna i andra länder.