Frågan om hyrläkare och moralen

I ett debattinlägg i Norran (6/4) ställde jag frågan ”Är det moraliskt rätt att arbeta som hyrläkare?".

"Därför måste också frågan ställas om det är moraliskt rätt att arbeta som hyrläkare."

"Därför måste också frågan ställas om det är moraliskt rätt att arbeta som hyrläkare."

Foto: Claudio Bresciani/TT

Slutreplik2023-05-02 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan aldrig tidigare har jag fått så mycket positiva reaktioner på ett debattinlägg. Det är en fråga som berör många, inte minst patienterna. Ett antal läkare har reagerat negativt, nu senast en läkare i en replik i Norran (24/4).

Regionerna som arbetsgivare kan kritiseras och det har jag tidigare gjort i många debattinlägg. Som enskild läkare har jag dock att ta ställning om jag vill gynna systemet med bemanningsföretag och hyrläkare som med den omfattningen det fått ger sämre kontinuitet och patientsäkerhet, försämrar arbetsmiljön och försvårar kompetensförsörjningen. Kostnaderna för detta system var föregående år 7,5 miljarder kronor vilket innebär mindre pengar till den direkta vården.

Är den individuella friheten att själv kunna välja när jag vill arbeta, möjlighet till betydligt högre lön, inte samma ansvar för utveckling och utformning av vården tillsammans med andra professioner viktigare än att som det sägs i Läkarförbundets etiska regler att ”bidra till att medicinska resurser används på bästa sätt till gagn för patienterna”?

Jag tycker inte det. Därför måste också frågan ställas om det är moraliskt rätt att arbeta som hyrläkare.