Det är politikens uppgift att prioritera

Slutreplik på Björn Wiechels (S) replik ”SD erkänner inte att de svälter ut vården” i Norran den 16/2.

”Det är hög tid att Socialdemokraterna i Region Västerbotten vaknar upp och börja prioritera ordentligt.”

”Det är hög tid att Socialdemokraterna i Region Västerbotten vaknar upp och börja prioritera ordentligt.”

Foto: Arkivbild

Slutreplik2024-02-23 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Björn Wiechel (S) lyckades med konststycket att svara på vår debattartikel gällande Region Västerbottens provocerande skatteslöseri utan att faktiskt bemöta ett enda argument. Men om vi ska bryta ner Wiechels svar till en kort sammanfattning så var det: allt är “SD-regeringens” fel, regionerna är i en ekonomisk kris samt att vi som skrev debattartikel inte förstår allvaret i situationen. 

Till skillnad från Wiechel ska vi försöka bemöta det han skriver. I princip alla regioner befinner sig i ett allvarligt ekonomiskt läge. Till exempel ska Västra Götalandsregionen spara 1,8 miljarder kronor, något som togs upp i SVT Agenda i söndags (11/2). Där fick vi följa ambulanspersonal som vittnade om hur sparkraven drabbar deras verksamhet och i förlängningen patienter. Det var ett bra reportage om sjukvårdens situation oavsett styre. Samtidigt som denna kris är ett faktum: vet ni vad budgeten för kulturnämnden är i Västra Götalandsregionen? 1,545 miljarder kronor. 

Det är även symptomatiskt för Region Västerbotten som ger stora medel till bland annat kultur, mindre viktiga administrativa verksamheter och annat. Det tar oss till det som Weichel tog upp i sin text: att vi inte förstår krisens allvar. Det är exakt det vi gör, och det är hög tid att Socialdemokraterna i Region Västerbotten vaknar upp och börja prioritera ordentligt. 

Det är därför som vi ställer oss kritiska till varför Region Västerbotten, med sin minusbudget på 437 miljoner kronor, ska finansiera mingelfester på Grand Hôtel i Stockholm som bara är en av många verksamheter som det socialdemokratiska styret prioriterar mer än grundläggande sjukvård. Det blir pinsamt uppenbart att det är Socialdemokraterna som inte förstår allvaret i situationen när sådana hiskeliga summor läggs på sådant som inte har att göra med regionens kärnuppdrag. 

Sverigedemokraterna inom Region Västerbotten är villiga att lägga betydligt mer pengar på sjukvården, och det är genom att göra det som är politikens syfte: prioritera. Det gör vi genom att tänka rationellt och att använda sunt förnuft. Vad är mest rationellt att prioritera i svåra tider? Konst och kultur, eller sjukvård? 

Precis som Björn Wiechel lyckades med konststycket att inte bemöta vår text, lyckas det socialdemokratiska rationella tänkandet med konststycket att besvara den frågan med konst och kultur.