SD erkänner inte att de svälter ut vården

Replik på Petter Nilsson och Pontus Perssons (SD) debattartikel ”Lägg resurserna på sjukvård istället” i Norran den 31/1.

”Regionerna runt om i landet, oavsett politisk färg, vittnar alla om samma sak – sjukvården är i ekonomisk kris. Det är en följd av att SD-regeringen inte tar ansvar för statens del av sjukvårdens finansiering.”

”Regionerna runt om i landet, oavsett politisk färg, vittnar alla om samma sak – sjukvården är i ekonomisk kris. Det är en följd av att SD-regeringen inte tar ansvar för statens del av sjukvårdens finansiering.”

Foto: Mikael Fritzon/TT

Replik2024-02-16 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Petter Nilsson och Pontus Persson, båda SD, skriver i Norran blir det uppenbart att SD inte har förstått vilken ekonomisk kris som sjukvården i Sverige har drabbats av. Än mindre är de beredda att ta sitt ansvar. Har Nilsson och Persson helt missat alla larm?

Regionerna runt om i landet, oavsett politisk färg, vittnar alla om samma sak – sjukvården är i ekonomisk kris. Det är en följd av att SD-regeringen inte tar ansvar för statens del av sjukvårdens finansiering. Sjukvården hade det redan ansträngt. Man kämpar dagligen med kostnadsökningar på grund av den åldrande befolkningen och den medicinsk-tekniska utvecklingen. Men ovanpå det har inflationen gjort att underskotten nu skenar.

Att ge sjukvården de pengar som behövs för möta krisen skulle inte driva på inflationen ytterligare. Tvärtom är det nödvändigt och skulle vara bra för välfärd, näringsliv och ekonomi. Även opinionsbildare till höger argumenterar för detta.

Ändå vägrar SD-regeringen att rädda sjukvården i Sverige. Det innebär att vårdplatser tvingas stängas, att lokaler och utrustning inte håller måttet och att personal varslas. Vilket går ut över vårdkvalitet, arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Istället för att trygga medborgarnas hälso- och sjukvård har SD-regeringen valt att ge omfattande skattesänkningar till landets rikaste. Krisen i sjukvården är helt omotiverad och kan hindras. Men det förutsätter att SD-regeringen sätter sig in i hur verkligheten ser ut, erkänner problemet och tar sitt ansvar.