Både grundbemanning och budget måste öka

Slutreplik på Iosif Karambotis (S) och Magnus Nilssons (S) replik ”Utmaningen är stor – Men vi har en konkret plan” i Norran den 8/5.

”Grundbemanningen då det gäller vårdpersonalen har varit oförändrad sedan 2011 trots att de som idag bor på boendena har ett större behov av vård och omsorg.”

”Grundbemanningen då det gäller vårdpersonalen har varit oförändrad sedan 2011 trots att de som idag bor på boendena har ett större behov av vård och omsorg.”

Foto: Johanna Sandgren

Slutreplik2024-05-20 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bra att socialnämndens ordförande och vice ordförande nu svarar på mitt tidigare inlägg i Norran om arbetssituationen för personalen på kommunens äldreboenden. De skriver att ökad grundbemanning är ett ”vallöfte från oss socialdemokrater” och att det inte främst är en ”resursfråga, vi får ej tag i folk”.

Grundbemanningen då det gäller vårdpersonalen har varit oförändrad sedan 2011 trots att de som idag bor på boendena har ett större behov av vård och omsorg.

Faktum kvarstår att låg bemanning, delade turer och frekvent helgtjänstgöring är det som måste åtgärdas om vårdyrket ska bli attraktivt. Att öka OB-ersättningen med 12 kronor i timmen gör inte yrket mer attraktivt. Enda sättet att åtgärda detta är att öka grundbemanningen och då måste politikerna utöka budgeten för kommunens äldreboenden. Även om det inte löser personalproblemet på kort sikt finns utrymme att anställa fler. Detta är en viktig signal till alla som är intresserade av att arbeta inom äldreomsorgen.

Att satsa på vårdnära servicetjänster är bra. Skrivningen om att arbeta mer förebyggande är luddig. Befolkningen blir äldre och kraven på bra vård och omsorg på äldreboenden kommer att öka.

Till sist. Vänsterpartier styr kommunen i samarbete med Socialdemokraterna. Vänsterpartiets röst hörs ej i diskussionen om äldreomsorgen. Jag ser fram emot ett inlägg som redovisar partiets uppfattning.