I Mats Gustavssons debattartikel kring undersköterskors situation i Skellefteå kommun ber han om svar från de politiska partierna i kommunen. Det vill vi från Socialdemokraterna så klart ta fasta på.
Första frågan är vad som har hänt sedan vår debattartikel för drygt ett år sedan. Upplägget för de höjda ersättningarna som beskrevs i artikeln förändrades efter dialog med fackliga organisationer och förvaltningens experter. Vi landade i att det gynnar personalen mer att lägga hela summan på ökad ob-ersättning i stället för att fördela mellan det och ersättning för håltimmar under delad tur.
Vårt fokus har alltid varit största möjliga nytta för personalen och bedömningen var att den lösningen var mest fördelaktig. Delade turer sker i stort sett alltid på helger så den ökade ersättningen för obekväm arbetstid på helg ger mer betalt även till de som jobbar delade turer, precis som avsett.
Nästa fråga gäller ökad grundbemanning. Detta är ett vallöfte från oss socialdemokrater och den enskilt mest prioriterade fråga vi ser i våra verksamheter. Problemet är att det inte främst är en resursfråga, vi får inte tag på folk. Men vi räknar med att läget kring kompetensförsörjningen på lång sikt ska bli bättre och då ska vi tillsätta resurser till att öka bemanningen, precis som vi lovat våra väljare.
Men självklart sitter vi inte still i båten. Det finns några försök som pågår för att försöka förbättra situationen. Dels en satsning på vårdnära servicetjänster. Att personal kan arbeta med saker som tvätt, städ och liknande som inte kräver vårdkompetens. Det gör att vi kanske kan hitta människor som inte behöver vara vårdutbildade och därmed bredda vårt underlag till människor vi kan anställa.
Till sist handlar det om en omställning av våra arbetssätt. Det vi ser som vägen fram är förebyggande insatser, kan vi nå människor tidigare kan vi ge bättre hjälp och se till att de inte får lika stora vårdbehov. Vi har en vårdpersonal som gör ett fantastiskt arbete, men vi kan inte lägga mer på dem.
Vi måste in med mer personal som har ett större förebyggande ansvar. Det är en ekonomisk utmaning i början, men i längden tror vi att det kommer att ge resultat. Personalen som är vårdutbildad ska i högre utsträckning kunna jobba med just vård. Då kan vi få fler arbetstimmar att lägga på vård sammantaget med en mer rimlig arbetsbelastning på personalen.
Det är vår konkreta plan, på lång och kort sikt. Men utmaningen är stor och kommer att ta tid. Dialogen med personal och fackliga företrädare är viktig.