Vi väljer att ta vårt ansvar för Malå

Vildar i Malå skapar oreda. Ett mantra som Lennart Gustavsson för fram i olika sammanhang och nu senast genom sin debattartikel i Norran den 11/12.

”Vi är de första att säga att hela detta skeende är olyckligt och sorgligt.” Bilden från Malå kommunfullmäktige.

”Vi är de första att säga att hela detta skeende är olyckligt och sorgligt.” Bilden från Malå kommunfullmäktige.

Foto: Lennart Enkvist

Replik2023-12-22 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En liten påminnelse: Sakfrågan kring varför vi, åtta vänsterpartister, tvingades att lämna vårt parti och bilda gruppen Röd Vänster, handlar ytterst om demokrati och behovet av att stå upp för den. Detta genom att oppositionen, våra egna politiska motståndare, skulle förlora sin insyn i det löpande arbetet, genom att kommunalråds-posterna fördelades helt och hållet inom det styrande majoritets-blocket – mot tidigare tagna beslut.

Att vi sitter kvar på våra poster, trots att vi tvingats bilda en fristående grupp, är även det en demokratifråga, där vi tar vårt ansvar gentemot de som gett oss sitt förtroende, vid det senaste valet. 

Vi är de första att säga att hela detta skeende är olyckligt och sorgligt. Vissa sakfrågor och principer är dock viktigare än andra och i valet mellan att hålla fast vid det man tror på, i helt avgörande frågor och att bara släppa taget och ansvaret, väljer vi ansvaret.

Slutligen blir frågeställningen som måste ställas i denna fråga, riktad till dig Lennart Gustavsson: Vilket ansvar har du själv för den uppkomna situationen?