Tre sätt att korta kötiderna hos läntmäteriet

Replik på artikeln ”Handläggningstiderna hos lantmäteriet måste bli kortare” (5/7)

”Ingenstans i prioriteringsordningen står det att nybyggnationer eller annat i stan skulle vara prioriterat över landsbygden.”

”Ingenstans i prioriteringsordningen står det att nybyggnationer eller annat i stan skulle vara prioriterat över landsbygden.”

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Replik2023-07-19 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Andreas Löwenhöök efterlyser i en debattartikel den 5/7 mer vilja och högre ambitioner från den politiska majoriteten när det kommer till den kommunala lantmäterimyndigheten. Samtidigt har jag som ordförande i bygg- och miljönämnden mig veterligen aldrig sett något förslag från oppositionen om hur vi ska kunna korta kötiderna? 

Anledningen till detta är troligen att frågan är mer komplex än vad Moderaterna vill påskina. Kommunala lantmäterimyndigheten vid Skellefteå kommun har under en lång period, i likhet med statliga Lantmäteriet och andra kommuner, haft svårt att finna rätt kompetens. Skellefteå hade även under en period på 10-talet ett flertal pensionsavgångar av erfarna medarbetare. 

Vår bedömning är dock att vi är på rätt väg då myndigheten under 2022 anställde två erfarna medarbetare och en nyexaminerad student från lantmätarprogrammet i Gävle. I juni i år har man anställt ytterligare två medarbetare och anställer även tillfälligt personer från andra kommuner med lägre tryck. Med tillräckligt med personal med rätt kompetens kan vi komma långt.

Den kommunala lantmäterimyndigheten har under senaste året också ändrat sättet på vilket man handlägger ärenden. Tidigare har varje handläggare arbetat ensam och det har i praktiken skapats stuprör inom myndigheten Man jobbar numera i team på samma sätt som statliga lantmäteriet vilket ger en mer effektiv verksamhet. 

Jag vill också rätta ett par saker som Andreas Löwenhöök skriver. Den prioriteringsordning som statliga Lantmäteriet följer ligger till grund för den som vår kommunala lantmäterimyndighet använder. Den skillnad som görs är att vi i Skellefteå prioriterar nyproduktion av bostadshus över fritidshus. Detta eftersom vi prioriterar bostäder högre än fastigheter för rekreation. Ingenstans i prioriteringsordningen står det att nybyggnationer eller annat i stan skulle vara prioriterat över landsbygden.

Majoritetens lösning på problemet är alltså nyrekryteringar och förändrade arbetssätt men även utbildning där vi hoppas att lantmäteriprogrammet ska kunna etablera sig i Skellefteå. Med dessa tre spår tror vi att vi kan komma till rätta med kötiderna. Myndigheten är också öppen för andra förslag på lösningar men några sådana har alltså inte kommit från vare sig Moderaterna eller andra oppositionspartier. Jag har tillit till att det kommunala lantmäteriet jobbar på för fullt att med de medel som de har vara kreativa och effektiva för att hitta lösningar där kötiderna kortas.