Tack vare borgerlig politik har Skebo förnyad byggkraft

Replik på kommunalråden Evelina Fahlessons (S) och Lorents Burmans (S) debattartikel ”Tack vare Skebo kan bostadsbyggandet fortsätta” (3/7).

”Vi anser att ett allmännyttigt bostadsbolag ska användas som ett strategiskt verktyg och komplement till privata aktörer.”

”Vi anser att ett allmännyttigt bostadsbolag ska användas som ett strategiskt verktyg och komplement till privata aktörer.”

Foto: Yvonne Rönngren

Replik2023-07-21 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Socialdemokraternas värld (”Tack vare Skebo kan bostadsbyggandet fortsätta”) är det ett stort kommunalt ägande och byggsubventioner som ska lösa Skellefteås utmaningar, när bostadsbyggandet nu bromsar in i en orolig omvärld. Den analysen haltar betänkligt.

Till att börja med utelämnar kommunalråden att de själva har drivit fram en utförsäljning av närmare 3 000 bostäder ur allmännyttan, vilket motsvarar ca 40 procent av Skebos tidigare bestånd. Det är dessa försäljningar som räddat en ekonomiskt krisande allmännytta samt försett Skebo med kapital och förnyad byggkraft. Det har också lett till nya aktörer på den lokala bostadsmarknaden.

Moderaterna har välkomnat dessa strategiska försäljningar. Det är borgerlig politik. Vi anser att ett allmännyttigt bostadsbolag ska användas som ett strategiskt verktyg och komplement till privata aktörer, för att trygga bostadsförsörjningen. Detta inbegriper en aktiv bedömning om det ska göras fler försäljningar, av delar av beståndet, för att bidra till nytt kapital till bolaget, vilket skapar till förnyade möjligheter till nyproduktion av lägenheter.

Med grund i nämnda följsamma finansierings- och byggpolitik krävde vi, redan 2013, ett mer offensivt nyproduktionsmål från Skebos sida. Då sa majoriteten nej. Tillsammans med Alliansen har vi följt upp detta med nya offensiva målsättningar och en rad förslag för att öka bostadsbyggandet. Exempel på detta är förslag om utökade investeringspengar till markinköp, åtgärder för stärkt planberedskap samt resurser till snabbare bygghandläggning hos kommunen.

Till skillnad från kommunalråden har byggbranschen kritiserat det nyligen avskaffade investeringsstödet för hyresrätter. Byggföretagens utvärderingar visar att stödet inte varit utformat för att vare sig underlätta inträdet på bostadsmarknaden eller för att göra det enklare för människor att flytta till jobb och studier genom att bygga fler bostäder på bristorter.

Den M-ledda regeringen prioriterar nu insatser som efterfrågas av branschen. Det handlar bland annat om åtgärder för att förenkla och förbättra byggreglerna, öka tillgången till byggbar mark samt åstadkomma kortare ledtider i plan- och byggprocessen. Därtill utreds framtiden för amorteringskravet.

Ett växande Skellefteå kräver tydliga mål för ett varierat bostadsbyggande, strategiskt nyttjande av Skebo, regelförenklingar, ökad tillgång till byggbar mark för såväl lägenheter som villor samt effektiva handläggningstider. Det är moderat politik.