Tack vare Skebo kan bostadsbyggandet fortsätta

Att som kommun äga ett allmännyttigt bostadsbolag är ingen självklarhet. Många kommuner har sålt ut sina bolag och förlitar sig på den privata marknaden för att lösa alla behov kring bostadsförsörjning.

”Tack vare att Skebo har ett bredare samhällsuppdrag från Skellefteå kommun så kan man bygga många av de bostäder vi behöver i vår kommun.”

”Tack vare att Skebo har ett bredare samhällsuppdrag från Skellefteå kommun så kan man bygga många av de bostäder vi behöver i vår kommun.”

Foto: Yvonne Rönngren

Debatt2023-07-03 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I Skellefteå kommun är vi idag otroligt glada att vi inte har valt den vägen. För i den utmaning som bostäder till alla befintliga och kommande medborgare är, så är Skebo den främsta nyckeln till att vi kan klara av det.

En orolig omvärld har lett till prisökningar och räntehöjningar. Med det har följt ett kraftigt minskat byggande i hela landet. Från politiken bör då reaktionen vara att försöka underlätta och stödja byggande av bostäder då vi vet hur stora behov som finns på många ställen i landet.

Istället har regeringen, ledd av Moderaterna, med stöd av Sverigedemokraterna, valt att plocka bort investeringsstödet för hyresbostäder och bostäder för studerande. En sedan tidigare svår situation för kommuner som vill växa blev i det närmaste omöjlig.

Den socialdemokratiska modell vi haft i Skellefteå med ett stort eget ägande och rådighet över viktiga samhällsfunktioner har här visat sig vara helt nödvändig i den samhällsomvandling vi befinner oss i. Tack vare att Skebo har ett bredare samhällsuppdrag från Skellefteå kommun så kan man bygga många av de bostäder vi behöver i vår kommun.

Här har vi inte vi tid med ett bostadsbyggande som kraftigt bromsat in i Sverige. Därför jobbar vi dagligen vi med en mängd aktörer som både på tror på vår utveckling och vill bygga bostäder i Skellefteå kommun. Och vi vet att ett ökat byggande behövs.

Därför vill vi slå fast tydligt att en röst på Socialdemokraterna är en röst för en fortsatt stark kommun som själv äger och driver viktiga samhällsfunktioner. En kommun där vi tar sjumilakliv, mot nittiotusen innevånare 2030 och tiotusen nya bostäder.