Regelkrångel stoppar inflyttning till Skellefteå

Riksmedia har riktat kritik mot projekten Relocate och React EU Relocate, som utvecklar metoder för att bygga hållbara strukturer och samarbeten för omflyttning av arbetskraft inom landet, med fokus på norra Sverige och Skellefteå.

"Att flytta är en process och projekten har konkret lyckats nagelfara detta: krångliga regelverk och stora kostnader gör det för svårt att flytta till Västerbotten och Norrbotten där jobben finns."

"Att flytta är en process och projekten har konkret lyckats nagelfara detta: krångliga regelverk och stora kostnader gör det för svårt att flytta till Västerbotten och Norrbotten där jobben finns."

Foto: Norran

Replik2023-03-22 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu sällar sig de lokala Moderaterna till kritikerna och lyfter i en debattartikel (17/3) missförstånd, vilket är lätt hänt i den komplexa kompetensförsörjningsfrågan.

Nej, Andreas Löwenhöök, det här har aldrig varit rena flyttprojekt.

Att flytta är en process och projekten har konkret lyckats nagelfara detta: krångliga regelverk och stora kostnader gör det för svårt att flytta till Västerbotten och Norrbotten där jobben finns. Viktigast har hittills varit att hitta hindren i system, regler och lagstiftning för att kunna göra något åt dessa.

Nytt har också skapats i projekten: en urvalsmetod för rekrytering som fokuserar på kompetens före CV, en ny metod för att hitta bostäder, utveckling av vuxenutbildningar anpassade efter behoven, nya vuxenutbildningar på engelska, utbildningslaboratorium för Komvux och högskola, förbättrad mottagarkapacitet för nyinflyttade med mera.

Moderaterna undrar vad vi fått för pengarna. De totalt 70 miljoner i finansiering från Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen, Northvolt och Europeiska socialfonden har till största delen handlat om medfinansiering i form av arbetstid för personer som är anställda inom de deltagande verksamheterna och har kompetens att tillföra i projekten – man räknar alltså ut värdet av det jobb de gör.

Skellefteå kommun har till exempel finansierat Relocate med ca 16,4 miljoner kronor i form av tid. Tiden motsvarar cirka 27 heltidstjänster under 2,5 år där fokus varit arbetsmarknadsaktiviteter och utbildning.

Vi håller med Moderaterna om vikten att få valuta för pengarna. Just därför behöver dessa projekt ses ur ett helhetsperspektiv där Skellefteå som snabbt vill framåt, står och stampar i skärningspunkten mellan krockande regelsystem, och arbetar brett för att hitta konstruktiva lösningar.

Även ansvariga på riksplanet ser nu svårigheterna. Utbildningsminister Mats Persson lyfter i DN den 28/2 kompetensförsörjningen och den gröna omställningen i norra Sverige som en nationell angelägenhet, och att staten bör ta större ansvar för utvecklingen. Vi hoppas att frågan nu hamnar högre upp på den nationella agendan.

Första resultaten från projekten presenteras på en slutkonferens i Skellefteå 18 april dit även Löwenhöök är välkommen.