Men så lämna kommunfullmäktige då

Hoppsan, det var tydligen åtta personer på valsedeln i Malås kommunalval som inte riktigt förstod att det stod ”Vänsterpartiet” högst upp på den lista de ställt upp på.

Replik 6 februari 2023 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är i alla fall den slutsatsen jag drar efter att ha läst debattartikeln av dem i Norran 23/1. Anledningen till den drastiska inledningen är att mantrat som undertecknarna i debattartikeln har använt sig av är: "Vi har alltid stött förstanamnet". Det är definitivt är en sanning som hela tiden modifierats av de talföra bland dem. För övrigt heter förstanamnet Lennart Gustavsson, vilket kan vara värt att nämna.

Det är nu viktigt att hela tiden komma ihåg att socialdemokraterna i Malå kommun uttalat att de inte kunde tänka sig att samarbeta med Vänsterpartiet om Lennart Gustavsson skulle bli kommunstyrelsens ordförande. Det är i den belysningen man måste se deras politiska agerande. Några exempel:

1. Först försöka övertyga förstanamnet att bli kommunfullmäktiges ordförande istället för kommunstyrelsens.
2. Att helt stå på S sida i att skylla på Lennart Gustavsson till att samarbetet med S bröt samman föregående valperiod.
3. Anklaga förstanamnet för att vara elitistisk och nedvärdera sina kommunpolitiskt arbetande partikamrater.

Man gick över gränsen för att få sin breda röda majoritet i Malås fullmäktige. Jodå, S är en naturlig politisk samarbetspartner, men det pris ni ville betala var för högt.

Kort och gott: Före valet gick det att ha Lennart Gustavsson som en röstmagnet. Efter valet ville man få honom att inte ställa upp som kommunstyrelsens ordförande. Något en majoritet på medlemsmötena förstod var ett omöjligt krav. Ifall ni helt hade stött förstanamnet som ni skriver att ni gjort så hade Vänsterpartiets förhandlingsposition blivit helt annorlunda. Men invändningarna och åsikterna från er kom ut på byn och blev allmänt kända. Därför blev det som det blev. 

Era politiska ställningstaganden handlar i slutändan bara om att försöka få bort en person för att tillfredsställa ett annat partis krav. Och när inte det gick, stödja det andra partiet i det krav de hade på en kommunalrådspost. Era ställningstaganden har skadskjutit Vänsterpartiet i Malå. Så lika självklart förstår jag att ni inte vill vara med längre.

Således kan jag bara uppmana att ni nu fullföljer era ställningstaganden. Avsäg er de platser ni har i kommunfullmäktige. 

Trots allt: Det stod faktiskt ”Vänsterpartiet” högst upp på den lista väljare lade i kuverten vid valet 2022.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa